#Подари добро

0

aeg-704x318

Вярвам, че ти, който четеш това, си участвал в някоя от благотворителните инициативи, които се проведоха /част от тях още се провеждат/ в навечерието на най-светлия християнски празник. Дали си пуснал SMS за „Българската Коледа“ или за някого в беда, подарил си топла вечеря, хранителни продукти и усмивка на пенсионер в нужда, купил си и си изпратил подарък на дете, настанено в дом или друга институция, отишъл си на място и си играл и пял с тях, направил си коледен пакет за възрастни и малчугани, пускал си пари в кутии, правил си картички, дарявал си средства, отделил си внимание, сигурна съм, че си зарадвал поне едно човешко същество и си подарил и си получил усмивка. Благодаря ти!

Мисля си и че и ти като мен мъъъничко се дразниш, че всички /да, и аз и ти включително/ участваме в подобни каузи обикновено само по празници, когато сякаш се надпреварваме да изкупим греховете си, натрупани през цялата година, да бъдем добри, щедри, смирени, обичащи и склонни да отделим от личното си време за някого другиго. Знаем, че нуждаещите се хора не са такива само по Рождество, но и през останалите дни, седмици и месеци. Та нали ни гледат от улицата, трамвая,телевизора, Фейсбук… И, предполагам, би се включил с не по-малко желание и ентусиазъм в такива каузи и когато не е Коледа и не е модерно да помагаш. Просто тогава те са най-много и информацията за тях е навсякъде. Сега ще ти разкажа за няколко инициативи, в които можеш да се включиш винаги, когато имаш време и усмивки за подаряване.

Чувал ли си за кухнята за бедни в кв. „Дружба“ в София? Съществува от поне 15 години. Всяка неделя, всяка една неделя, независимо от сезона, времето, празниците и т.н., в църквата „Св. пророк Илия“ доброволци приготвят топъл обяд за социално слаби хора, които идват да се нахранят, да разменят по някоя и друга дума и най-вече – да се почувстват като нормални човешки същества. Обикновено на обяд се събират около 300 души, включително и деца. Така че помощ никога не е излишна. От теб се очаква само да се явиш там в 8:30 сутринта, да си готов за белене, рязане, миене, игри с мъниците и разговори с възрастните. Адресът е ж.к. „Дружба 2“, бул. „Цветан Лазаров“ до бл. 209, храм „Св. Пророк Илия“. Продуктите се осигуряват от дарители. Към храм „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ също действа кухня за нуждаещи се. Намира се в „Дървеница“. Кухни за бедни има и във Варна – организацията е дело на фондация „Вяра, Надежда, Любов“, ако сте от морската столица, свържете се с тях. В Ловеч обяд се раздава всеки ден – и там имат нужда от хора. Мястото е Ловчанската митрополия. Такива има и в Кърджали, Пловдив и още доста места, просто поразпитай дали се среща и в твоето населено място. Пък ако няма – инициирайте с приятели и познати. Какво по-хубаво от това!

Има и други възрастни, на които можеш да помагаш, когато имаш възможност _ сдружение „Диамантено дърво“ например работи с незрящи, на които можеш да правиш компания, когато решиш. Все си мисля, че имаш поне един самотен съсед, при когото да се отбиваш от време на време и да разменяте по някоя и друга дума – те най-често имат нужда точно от това.

Ако децата са твоята слабост, не трябва да е Коледа, за да им правиш подаръци и да си общуваш с тях. Много организации работят целогодишно с малчугани и тийнейджъри, настанени в институции, и си търсят доброволци. Фондация „Подарете книга“ например всеки месец организира доброволчески турнета до домове из цялата страна – Благоевград, Враца, Варна, Пловдив, Лом, Стражица и много други. Идеята е да започнеш редовно всеки месец да посещаваш такава институция, където да се сприятелиш с някое от децата и да станеш негов ментор и приятел. Пътуванията са всеки уикенд до различна дестинация, тръгва се събота или неделя, най-често сутринта, от паркинга на БНБ, ако си в столицата, или направо пред дома, ако си в някой от градовете, които се посещават. Транспортът е организиран, от теб се очаква само да си там, въоръжен с внимание, търпение и постоянство. Повече информация виж тук. Пак на сайта всеки месец се публикува график с пътуванията. Други организации, които работят с деца, живели без родителска подкепа, са „Стъпка за България“ /те също имат менторска програма/, Българският червен кръст, „Надежда за малките“, различни сдружения в много градове из страната. В случай че не ти се занимава с фондации и тем подобни, събери колегите или трупа верни приятели, намерете дом, който можете да посещавате и подпомагате редовно, свържете се с директора или някой социален работник и действайте. Не са нужни много средства, само време и готовност да бъдеш приятел. Всъщност и малчовците имат най-вече нужда от внимание – не толкова от дрехи или подаръци.

Можеш и да помагаш на деца с влошено здравословно състояние и СОП /специални образователни потребности/ – хубаво е, ако имаш подходящо образование и опит, но в повечето случаи самите организации провеждат обучения. Потърси информация из нета, аз ще ти спомена само някои – сдружение „Дъга“, „Зора“, различни сдружения на майки на деца, болни от аутизъм, бъбречна недостатъчност, диабет и др.

Друга кауза, която последната година има нужда от хора и отделено време, са бежанците и пребиваването им у нас. Доста дарения се събират, често се правят кампании, доброволци обучават малки и големи – преподават им български език, помагат им да си оправят документите, да се приспособят към живота тук /всичко това, което държавата е длъжна да прави, но не би/. Намери във Фейсбук групата „Приятели на бежанците“ – там има много информация. Хвърли едно око и на сайта им – http://priyateli.org/. Можеш да се обърнеш и към „Съвет на жените бежанки в България“, те също са доста дейни.

Ако екологията е твоята страст и искаш да отделяш от свободното си време за различни каузи, свързвани с опазването на природата, то ти препоръчвам да се включиш в екипа от доброволци към „За да остане природа в България“, които са доста активни и имат нужда от хора за всичко. WWF България всяка година организира почистване на природните паркове – не само е страхотна инициатива, но е и доста забавно, повярвай ми. Има още куп организации и фондации – „Биоразнообразие“, „Зелени Балкани“, „Прозрачни планини“ – открий своята и действай. В случай че си фен на животните и радетел за правата им, то освен „Animal Rescue“, хвърли едно око и на „Четири лапи“, „Българското общество за защита на животните“, „Дай лапа“ и др. Повечето от тях се нуждаят от помощта ти.

Друга интересна инициатива е да приемеш в дома си международен доброволец от студентската организация AIESEC – ще поживее при теб няколко седмици, ще се запознаеш с нов човек, нова кауза, нова култура дори. Напоследък доста набира популярност това, така че свържи се с AIESEC България и ако имаш свободно легло, очаквай своя гост. По същата схема и ти можеш да отидеш някъде по света да помагаш за дадена кауза и да живееш при добри хора, отворили дома и сърцата си за теб.

Едно от най-приятните неща за мен е, когато прочета, че в някое малко селце или градче, забравени от Бог и държава, местните се организират и сами възраждат местното читалище – правят му ремонт, започват да организират различни кръжоци и културни събития, изцяло доброволно. Повярвайте ми, ефектът е огромен – за всички страни. Та можеш и ти да го направиш – запретни ръкави и посъживи културния живот в твоето населено място – дали ще организираш дискусии, литературни четения, концерти или конкурси, няма значение. Важното е, че ти пука и го правиш. Ако не си от инициативните, отново попитай чичко Гугъл за читалища, които си търсят помощници, и се включи в някоя от течащите инициативи.

И на финала – хвърляй по едно око на https://timeheroes.org/. Твоята кауза е там. Вярвам, че не е само една. И че със сигурност сме се засичали някъде – я на протест, я в дом за деца, я в някой пункт за дарения, я в бежанския лагер. Та, до нови срещи!

 

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *