Бежанците и границата

0
Карикатура: Simon Kneebone
Карикатура: Simon Kneebone

(текстът е от блога на авторката https://lydblog.wordpress.com/2015/01/03/refborder/)

Три държави в ЕС са изпратили запитвания дали над 7000 бежанци имат регистрация или са получили статут у нас. Германия, Австрия, Унгария са сигнализирали МВР за заловени чужденци, дошли от България и избягали на запад. За около половината от запитванията има положителен отговор, но това не означава, че всички ще бъдат върнати. За миналата година у нас са върнати само 180 такива бегълци, съобщиха официалните власти в София. Заради риска от бежанска криза силовият вицепремиер Меглена Кунева свика спешна среща с министрите на вътрешните работи Веселин Вучков и на отбраната Николай Ненчев. Една от мерките, които се очаква да набележат управляващите, е ускореното търсене на бивши казарми за настаняване на новодошли имигранти. Обсъдени са в подробности както строежът на техническото съоръжение по границата, така и помощта, която Министерството на отбраната може да окаже с техника и логистика за охрана.

Миналата година държавата похарчи милиони, за да построи ограда по част от южната ни граница, и разположи над хиляда полицаи да охраняват. Въпреки това през горите по тази граница по официални статистики нелегално влязоха не по-малко чужденци, отколкото предната година, когато границата не се охраняваше толкова усърдно. Допускам, че извън статистиките остават солиден брой хора, които са преминали транзитно през България. Може ли някой от тези, които ръководиха тази операция, да даде обяснение?

Не бих искала да кажа, че полицаите не успяват да си свършат работата – всички близки на мои познати, които са се опитали да преминат през гората, са били заловени и върнати в Турция. Някои от тях по няколко пъти. Във всички случаи, за които знам, полицаите са им взели парите и телефоните, в някои случаи документи, дори и дрехи и храна. Върху много от тях, включително върху жени и деца, е упражнявано насилие, след което някои са били хоспитализирани. Виждала съм следи от насилие, слушала съм разкази от хора, върнати по боксерки в Турция през зимата. Случвало се е да се обаждам на гранична полиция, за да моля да се обадят на турската полиция и да обяснят в кое поле са оставили през нощта сама жена с малки деца, на която са взели смартфона, та не знае къде се намира, и батерията на скрития ѝ обикновен телефон свършва, така че поне турската полиция да помогне. Случвало се е да моля гранична полиция да приеме снимки от GPS, за да открие група хора, състояща се предимно от малки деца и жени, включително бременна, и гранична полиция да не иска да получи тези снимки, а когато все пак открива групата, да бие и жени, и деца, да им вземе всички ценни неща, включително таблета на дете, което плаче за него, да върне хората в Турция, където някои от тях да бъдат настанени в болница.

Няма как да докажа повечето от тези истории, защото въпреки преживения ужас хората не искат да ги разкажат – защото имат близки, които търсят закрила у нас, и защото се надяват някак да преминат границата и да се съберат с тях. Дали хората не ме лъжат? Какво печелят от тази лъжа, ако не смятат да я използват в съда например?

Многократно чета в медиите, че оградата служела, за да насочва бежанците към гранично-пропусквателните пунктове, че те трябвало просто да отидат до тях и да покажат документите си и да влязат, вместо да плащат на трафиканти и да си рискуват живота в гората. Ако това наистина беше възможно, мислите ли, че хората щяха да пропуснат тази възможност? Нямаше ли възрастните родители на живеещите от десетилетия у нас сирийци да дойдат спокойно при децата си?

Това, което пропускат да ни кажат, а ние забравяме, е, че граничната полиция на съседната държава няма право да позволи на хора без визи за България да излизат през гранично пропусквателните пунктове. Всъщност в момента е почти невъзможно за бежанци да стигнат до тези пунктове – автобуси и таксиметрови шофьори отказват да ги закарат до тях, а когато се опитват да се придвижват пеш, турската полиция ги връща във вътрешността на страната.

Мисля, че е добре да си зададем въпроси: Как става така, че някои, влезли през гората, биват допуснати в страната, а други не? Какъв е критерият за това върху кого ще бъде упражнено насилие и кой ще бъде ограбен? Защо и докога ще ни лъжат, че има цивилизован начин за бежанците да влязат в страната?

На тези, които ще се зарадват на тази информация, бих искала да кажа: ако ще ръкопляскате на държавата, че така добре се справя с наплива от бежанци, върнете се в началото и прочетете пак: държавата в момента не се справя по-добре, отколкото преди оградата и засиленото полицейско присъствие, което означава, че държавата ви лъже, харчи парите ви за безполезни съоръжения, оставя градовете ви без полиция, а част от полицаите са крадци и насилници, които, ако имат възможност, ще ограбят и набият вас.

 

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *