Нашите предложения за събота, 17 януари

0

rp_kultura-300x220111-150x150.jpgСиноптиците обещават хубаво време за уикенда, така че може да се разходите в съботния ден. Ето нашите предложения.

Знаете, че на 17-ти януари честаме Антоновден – празнува и град Антоново, близо е до Търговище. Празникът започва в 11.30 часа в местното читалище “Христо Ботев – 1921”. В случай че сте по-исторически настроени, Ямбол и Кюстендил са вашето място. В Ямбол честват 137 години от Освобождението си от Османско владичество. Тържествата започват в 11 часа пред начално училище “Св. Св.Кирил и Методий” и включват празнична програма на Духовия оркестър при НЧ „Съгласие-1862” и на Школата за народни и спортни танци „All steps – Всички стъпки”, както и поднасяне на венци. Кюстендил пък организира проведе поход в памет на освободителя на Кюстендил ген. Богдан Теофил Мейендорф – началото е в 16 ч. на моста на река Бистрица при село Ябълково и от 17.30 ч. в катедрален храм „Успение на Пресвета Богородица“.

Чували ли сте за Балон-фиеста “Римска баня”? Провежда се в с. Баня край Разлог и точно там трябва да бъдете, ако сте фенове на летенето с балони или обичате да ги наблюдавате. Вижте програмата тук. В Сливен от 12.30 ч. във фоайето на зала „Май“ на Общината ще бъде открита изложба от стари снимки „Бесарабските и таврийските българи: Хроника на ХХ в.“ Безспорно обаче най-интересното събитие през уикенда е масовото изкачване на Черни връх в памет на Алеко Константинов – “По стъпките на Алеко”. Сборният пункт е в 8 часа на спирка „Лифт Драгалевци“, като дотам може да стигнете от авиостанция “Хладилника”. Повече инфо тук, следете и страницата на “Българска история” във Фейсбук.

От събитията на открито се насочваме към тези на по-топло. В столицата вече стартира Sofia MENAR Film Festival, който представя филми от Близкия изток и Африка. Провежда се в Чешкия център, “Dada Cultural Bar”, Институт “Сервантес”, Дом на киното, “Евро Синема”, Културен център “G8”. Ето и програмата. В НДК са ви подготвили изложби – едната на художника Георги Баев – Джурлата и такава с фотоси на актрисата Татяна Лолова. Варна ви кани на симфоничен концерт с диригент Стефан Борисов и солист Стефан Боядиев от 19 часа в операта.

Малко театър. Стратираме със София и Малък градски театър “Зад канала” – играе се “Човекоядката” от Иван Радоев – писахме за нея тук. В “Българска армия” може да се насладите на великия Камен Донев и “Оркестърчи” на голяма сцена и “Последни поръчки” – на сцена-клуб половин час по-късно. В пиесата участват Елена Района,, Александър Дойнов, Йоана Буковска, режисира Надя Асенова. Ако не сте се досетили от заглавието, действието се развива в бар, където всеки посетител има своя история – като всички нас. Има много смях, но и поводи да се замислим.  Театър “199” поставя “Чинечита”, също от 19.30 часа със Стефан Мавродиев, Виктория Колева и Милко Йовчев от седем вечерта. Една история за театър с режисьор Емил Бонев .Пак от толкова на сцената на Държавен сатиричен театър ще излязат Пламен Великов, Полин Лалова, Стефан Щерев-Чечо, Веселин Ранков, Ана Вълчанова, Петър Лъджев, Маргарита Хлебарова, Янина Кашева да представят “Тенор под наем” под режисурата на Венцислав Асенов. “Възраждане” пък ще е домакин на “Квартет за двама” с четворката Анатоли Лазаров, Донка Аврамова – Бочева, Роберт Янакиев, Татяна Захова. Герасим Георгиев – Геро и Мария Сапунджиева ще са на “Кастинг за мъже” на сцена “Сълза и смях” от 19.00 часа, а “Сфумато” са подготвили “Червената планета”.

Във Варна от 19 часа в театър “Българан” се играе “Безумна нощ” – вижте Стефка Янорова, Веселин Танев, Мариус Донкин и куп други звезди на едно място. Пловдив, театър “Hand” поставя “Ескориал” от Мишел дьо Гелдерод в 19.30 часа,

За децата:

  • София – “Пипи Дългото чорапче” – 11 часа, Театър “София”; “Голямото синьо море”, “Възраждане”, 11 и 12.30 часа; “Момо”, Младежки театър, 11 часа, “Огнивото” и “Любопитното слонче” в Столичен куклен театър от 10.30 и от 12  часа.
  • Варна – “Снежната царица” – 11 часа – кукления театър
  • Велико Търново – “Пингвинчето Фраки” – 11 часа – театър “Весел”
  • Враца – “Малката Баба Яга” – 10.30 часа – местния театър
  • Габрово – Прожекция на анимационния филм „Пчеличката Мая” – 11 часа – зала “Възраждане”
  • Ловеч – “Червената шапчица” – 11 часа – местния театър
  • Пловдив – “Червената шапчица” – 10.30 и 11.45 часа

И малко музика – нашият избор са “Обратен ефект” в бар-клуб “Адамс”. Enjoy :)

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *