Два нови фермерски пазара през ноември

0
Източник:ruse.topnovini.bg
Източник:ruse.topnovini.bg

Фермерските пазари продължават да набират популярност у нас. След като по­-рано тази година това се случи в Бургас и Варна, през ноември бе поставено началото на ежеседмични фермерски пазари в Русе и Добрич. Същия месец една година навърши и виртуалният „Хранителен кооператив Русе“ ( https://www.facebook.com/groups/hrankoop ), обединение на хора от града и региона, които колективно си пазаруват биохрани директно от производителя.

 

„Всичко тръгна оттам да търся чиста храна за себе си и семейството си и… колелото се завъртя“, казва Мария Иванова ­Стоянова, основател на кооператива и допълва: „Нещата се случват бавно, крачка по крачка, но се случват, а важното е човек да има право на избор – включително и с какво се храни.“

 

По думите на Мария като специалист по екохранене и живот, разнообразието на новооткрития фермерски пазар в Русе не е голямо, но не е и малко. Всяка събота жителите на дунавския град вече ще имат възможността, надяваме се и финансовата, да си купуват мляко и млечни продукти, лимец, студенопресовани масла, богато разнообразие от билки и подправки, биологично отглеждани ябълки, ябълков сок и ябълков оцет от същите тези ябълки, различен вид тахан, био леща, боб, биволски месни и млечни деликатеси, вина и сокове от арония, хляб, домашни ястия. Впрочем, при този тип продажби се заобикалят прекупвачите, така че ако ще купувате истинско мляко, по­добре да си го купите направо от фермерския пазар, отколкото от биорафта в супермаркета.

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *