Код червено:Влошената демографска ситуация в България

0

По темата се е писало не веднъж и два пъти,но адекватна политическа и правителствена реакция явно няма,защото българските демографски проблеми остават и прогнозите не са много обнадеждаващи за бъдещето на България.За демографските проблеми на България ще обърна внимание в тази статия.

Тежката статистика

Актуалните изследвания на НСИ показват,че раждаемостта е 9,2 , смъртността -14,4‰.От това става ясно,че естественият прираст е отрицателен -5,2‰.Възпроизводството на населението ни е от втори тип(стеснен)-тоест, населението е намаляващо.Всяка година България се стопява с около 40 000 души(един град като Горна Оряховица),като на свой ред статистиците са изчислили,че изчезваме с до шест човека на всеки час.Това е, най-общо казано, цифровото измерение на демографския ни проблем.

Експертни мнения

Трябва да се намери  начин българските жени да останат в България и да раждат.Трябва  да се разработят стратегии и да започнат да се изпълняват в най-важните области.Коя е най-страшната катастрофа?Демографската.Затъваме в нея по най-безобразен начин. Тя няма да се реши с раздаване на пари за всяко следващо дете. И както е тръгнало след 20-30 години българите ще се заличат като народ“ -казва проф.Михаил Константинов пред „Фокус“,цитиран от offnews.bg.

„Това не е криза в демографията,а катастрофа, и ако не се вземат спешни мерки и правилни управленски решения,България няма да я има.Населението намалява(0,8%) на година,ние сме уникален случай и на никого не му прави впечатление това.Не може детски храни и дрешки да се облагат с 20%,а хазартът-не“.Проф.Славейков поясни  в интервюто си пред ТВ 7,че най-важно е да се стимулират родители с образование,а не да се раздават детски надбавки на калпак.

Трудно може да се намери човек,който би казал,че България е в добро демографско състояние,така че мненията на двамата професори естествено се припокриват.

Размисли и препоръки

Според различни изследвания България в най-добрия случай ще е 5 700 000 през 2065 г.,а в най-лошия 5 200 000 ,затова пред българския народ и политиците трябва да стои на дневен ред въпросът за подобряване на демографската картина.Последните години се написаха няколко програми по демографските въпроси,но нито една не се изпълнява.ВМРО скоро излезе с подобна програма, а те са една от подкрепящите правителството политически сили и това означава, че би трябвало да се започнат действия по евентуалното изпълнение на точките от тази програма,ако правителството ги одобри.Министър Калфин скоро заяви, че ще се съветва с БАН по демографските въпроси(дано това има положителен ефект).

За 30 години населението на България се е стопило с около 1 700 000 до около 7 200 000 общо население.След отварянето на границите през 1989 г. голям поток от хора напусна границите на страната.През 90-те години се наблюдаваше масово емигриране на българите,примамени най-вече от европейския стандарт на живот.Милиони са сънародниците ни,които работят извън родината,някои се връщат,други не.В началото на XXI в. раждаемостта и естествения прираст бяха достигнали най-ниската си точка.Последните години се наблюдава известно увеличение на раждаемостта и това трябва да продължи.

Детската смъртност е висока,застаряването на населението също е всеизвестен факт.

Трябва да се помисли и за това как част от българите отново да се завърнат в родината си,да се привличат българите от Македония,бесарабските българи от Молдова и Украйна.Трябва да се подобри  работната,социалната среда,за да може да сме по-конкурентоспособни на европейския пазар и да не изтичат толкова кадри.Трябва да се стимулира раждаемостта, но не на калпак,а на хора,които мислят да се грижат за повече от едно дете и да мислят да дадат на своите деца добро образование.


Само с такива  и подобни ,но ефективни и действащи мерки би се запазил до голяма степен българският етнос като доминиращ и българската държава като цяло в бъдеще.

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *