Опасностите, които крие гражданското общество

0
снимка - Емил Вълков
снимка – Емил Вълков

Дори днес да ни се струва невъзможно, скоро, съвсем скоро хората ще имат много по-решаващ глас при създаването, обсъждането и приемането на закони

Няма съмнение, случващото се в последните два месеца безвъзвратно събуди българското общество и дори да имаше наченки на гражданско съзнание преди 14-и юни, то след тази дата вече се формира едно стабилно движение, което ще кара хората винаги в бъдеше да са неспокойни, да знаят правата си, да четат законите и да търсят справедливост.

Опасността, която крие това пробудено съзнание, е голяма. Тихите, примирените, сплашените, неграмотните, невярващите в себе си се управляват лесно, за разлика от начетените , отворените, знаещите докъде се простират правата им хора, решени да защитават свободата си. Хора, които плащат данъци, но и имат правото и искат да знаят как са изхарчени тези пари, хора, които избират народни представители, но и искат тези народни представители наистина да ги представляват, хора, които са готови да дадат от времето си, от средствата си, но да защитят правата си.

На срещата с еврокомисаря Вивиан Рединг преди месец тя се обърна към нашия президент Росен Плевнелиев и му каза: ,,Уверете се, че децата още в началното училище изучават правата си, четат Конституцията на България и я познават!“. Добре е всеки да знае, че с бързо търсене в интернет ще може да прочете всеки закон и да търси правата си. Разбира се, успоредно с това е редно да знае и задълженията си.

Не е далеч времето, в което гражданите, хората ще имат все по-решаващ глас при създаването, обсъждането и гласуването на законите. В някои северни държави това вече е факт. И България с добро темпо, в последните месеци, върви в тази посока, макар сегашното управление да се прави, че не чува и да не признава случващото се.

Да, господа управници, знаем, че това не ви допада. Искате бедни, уплашени и с това подчинени хора, а не осъзнати граждани. Но вемената са будни, а процесите са необратими. Спазвайте правилата, както го правим ние. Оставка!

Публикувано в брой 4 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *