#ДАНСwithme – протести в чужбина

0
източник - DANSwithme World
източник – DANSwithme World

Българи в над 25 града по света изразиха и в Деня на Независимостта своята подкрепа и солидарност с протестиращото гражданско общество в България.

В неделя, 22 септември 2013 г., в глобален протест се включиха българи от Лондон, Будапеща, Брюксел, Ню Йорк, Мюнхен, Торонто, Монреал, Женева, Бристъл, Фрайбург, Барселона, Сан Франциско, Виена, Сиатъл, Цюрих, Тулуза, Осло, Майнхайм, Франкфурт, Олесюнд (Западна Норвегия), Сеул, Амстердам, Карлсруе, Хамбург, Кьолн и Лос Анджелис.

,,Независима България, без мафия и олигархия! Оставка!“ беше общият надслов на глобалния протест. Протестиращите българи зад граница настояват за морал, прозрачност, отговорност и демократичност като най-важни стандарти и изисквания към българската политическа класа. След 101 дни на неспирни протести в България и над 150 протеста на българи в над 40 града по света, правителството ,,Орешарски“ не може да даде ясен и еднозначен отговор на елементарния въпрос: ,,Кой назначи Делян Пеевски за председател на ДАНС и защо?“. Въпросът на българите в България и чужбина бива игнориран, а некомпетентните назначения ,,а ла Делян пеевски“ продължават.

В Сеул издигнаха плакати в Деня на Независимостта

източник - DANSwithme World
източник – DANSwithme World

В Сеул, столицата на Южна Корея, независимо от националния празник Чусок, българи се събраха да отбележат и 22 септември, Деня на Независимостта на България. Подготвени с плакати и надписи, се отправиха към военния мемориал в града, за да се присъединят към протеста на българите в над 25 града по света, които се обединиха около един лозунг: ,,За независима България, без мафия и олигархия!“.

Сред военните трофеи и танковете протестиращите издигнаха и други плакати: ,,Зависим Орешарски, честита независимост“, ,,Власт се сменя по два начина – с избори или с оръжие. Първият е по-добрият, но не щем повече избори без избор“, ,,Кой предложи Пеевски?“, Ние идваме!“, ,,Лустрация“ и др.

Цюрих

източник - DANSwithme World
източник – DANSwithme World

На 22 септември, в Деня на Независимостта, около 25 българи се събраха в Цюрих, в подножието на хълма Кеферберг, призовавайки за ,,Независима България, без мафия и олигархия“.

Основно искане беше и за ,,Нови стандарти за нови BG-политици: морал, прозрачност, отговорност“.

Протестиращите отбелязаха празника и с барбекю. Размениха се идеи за бъдещи инициативи и стратегически действия. Дискутираха се въпроси за ролята на българите в чужбина и за евентуалните последствия от въвеждане на пряка демокрация чрез референдум.

Българската диаспора в Цюрих стана още по-сплотена. Още една крачка напред.

Монреал

източник - DANSwithme World
източник – DANSwithme World

В дена на Независимостта на България българи от Монреал се събраха в сърцето на артистичния квартал Плато Монт Роял, за да отбележат националния ни празник и да подкрепят продължаващите вече повече от 100 дни протести срещу правителството на олигархията. Сред обсъжданите теми бяха свободата на словото в България, изборният закон за българите в чужбина, както и неадекватните реакции на правителството към протестите. Присъединиха се и артисти, един от които бе легендарният музикант, продуцент и хуморист Боб Алън, приятел на българите и България. Преобладаващото мнение бе, че алогизмът в политическия живот на България през последните три месеца може да се обясни на хората в чужбина само като ,,Театър на абсурда“.

Публикувано в брой 9 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *