Въображаемо интервю

0

1_slavi_binevСлави Бинев: Българската култура извади небивал късмет в мое лице

Едно въображаемо интервю с действителен персонаж. ,,Поговорихме“ си с най-нашумялото име у нас в последните дни – архонтът, каратистът, културологът – Слави Бинев.

Г-н Бинев, задава се контрапротест във ваша подкрепа…

Разбира се, разбира се… Въпрос на време беше каймакът на културната ни общественост да се събуди след тоновете незаслужена помия, които бяха излети по мен в последните дни.

Сред въпросния ,,каймак“ обаче попадат интересни имена. Например на позабравената певица Кристина Димитрова и на може би най-скандалния рок промоутър в България– барабанистът на БГ РОК , Иван Лазаров – Юзбашията.  

Не ви разбирам накъде биете. И Кристина Димитрова, и Юзбаши са крайъгълни камъни в БГ музиката.

Но Юзбашията е печално известен с редицата несъстояли се концерти, които организира и хилядите завлечени с билети фенове. А сайтове като ,,Метъл катехизис“ редовно го уличиват в лъжа.

Моля, моля… Това, че примадони като Глен Хюз и Дейвид Ковърдейл не са оценили шанса, който им е бил предоставен, си е изцяло за тяхна сметка. Стадионът в Перник не е лъжица за всяка уста. Колкото до ,,Метъл Катехизис“ – не съм ги чувал, но ми звучат съмнително. Обещавам да се заема с тях, веднага щом свърша с БНТ.

От другата страна на барикадата сякаш седят доста по-смислени имена. Например режисьорът Александър Морфов, който ви нарече ,,самовлюбен простак“?

Както вече казвах – аз съм олицетворение на съвременния хъш и като такъв не мога да се сърдя на Сашо. Вижда ми се просто превъзбуден. Очаквам като го пуснат кафетата да се покае и да дойде да ми се извини лично.

Зад него обаче застана и цялата трупа на Народния театър. Май няма смисъл да ви изброявам за какви имена говорим? Или има?

От информацията, която имам, оставам с впечатлението, че някой им мъти главите на тези момчета и момичета. Не е естествено, не е характерно с такава злоба и стръв да скачат срещу доказан професионалист и виден деец на българската култура. Повече от очевидно е, че става въпрос за партийно задкулисие. Но аз съм свикнал да ме атакуват и не се притеснявам. Такава е съдбата на големите – и на гениален композитор като Пикасо също са се подигравали…

Не мислите ли, че репутацията и тъмното ви минало може наистина да са причините за възмущението им?

Това се дължи на евтините инсинуации, които някои уплашени медии подхвърлят в публичното пространство, за да демонизират образа ми. Миналото ми е чисто като сълза – изпълнено с лишения и себеотрицание.

И с мутренски побоища?

Отново митове, отново легенди. Тренирал съм таекуондо, познавал съм този-онзи, посбил съм се с някое-друго по-здраво момче и веднага ми лепват етикет ,,мутра“. Вие не сте ли се бил на младини?

Не и с мафиотски босове…

Ами ето! Малко са хората, на които им стиска да се изправят лице в лице с престъпния свят и да се борят за ценности и принципи. Но такива са българите – вместо да оценяват героите си, им искат оставката.

Да зарежем това. Не мислите ли, че културната общност реагира остро заради това, че сте собственик на емблематични чалга заведения?

Какво лошо има в това, питам аз? Инвестирал съм в най-развиващия се отрасъл на родната култура.

Чалга и култура не бяха ли антоними?

Казвате го вие, който не разбирате от култура, колкото мен. Аз съм в тези среди вече над 20 години. Поп-фолкът е изкуство – модерно, зрелищно и достъпно. Ако дървените старомодни глави в Народния театър отказват да го приемат, толкова по-жалко за тях. Нека вървят срещу бъдещето. Пък да видим кой ще изчезне първи.

Защо затваряте ,,Червената къща“?

Тази упадъчна хипи комуна трябваше да бъде закрита още преди години. Обществото трябва да ми благодари, а не да прави фалшиви съчувствени подписки. Мислите ли, че дори и да искам, бих могъл да затворя БИАД например? Та нали ще ме изядат жив?!

Да поговорим за медиите. Казвате, че ще работите за изкачването ни в класацията на ,,Репортери без граници“ за свобода на словото, а същевременно щурмувате телевизии. Чудно ли е тогава, че БНТ и БНР ви бойкотират?

БНР и БНТ ги е страх от мен и има за какво. Някои медии просто не разбират от блага дума. Понякога трябва да играе сопата. Нека им е ясно, че ще посея свобода на словото навсякъде и с всички възможни средства.

Хм, оставам с впечатлението, че не обичате медиите много?

Харесвам тези, които контролирам аз. Другите са шайка измамници.

Добре, зарежете медиите. Кажете кой ви предложи?

Ха! Защо изведнъж спряхте да разпитвате за Пеевски, а започнахте да се интересувате от Бинев?

Вие сте на дневен ред в момента. Кой ви предложи?

Занимавате обществото с глупости. Проблемите на културата свършиха ли, че всичко опря до едно назначение? Казах вече – Валери Симеонов ме предложи. Не съм се натискал, не съм се бутал…

Но Симеонов отрече и хвърли топката към Цветан Цветанов?

И Цветанов да е бил, това толкова ли е важно?

Цветанов обаче отрече.

Ами ето! Казах ви! Бил е Валери Симеонов! Защо ме карате да си противореча?

Какви са отношенията ви с Борисов? Преди го наричахте престъпник, а сега подкрепяте кабинета му?

Да бъдем разумни – двете неща трябва да се разграничават. Това, че подкрепям кабинета му, не означава, че съм спрял да го мразя, дори напротив – показва на каква висша саможертва съм готов в името на България и в частност – на нейната култура.

Но май нямате подкрепа от коалиционните партньори? Кунева вече ви призова да си ходите.

Кунева ми има зъб още от периода ни в Европейския парламент. Вероятно комплекси. Но спокойно – всички в ЕК се смеехме зад гърба. Не ѝ обръщайте внимание на Кунева. Нека си приказва.

Радан Кънев също свали подкрепата си от вас и каза, че го боли, задето културните дейци протестират.

Какво друго да каже един приятел на Кунева? Боли го Радан… Защо не каже какво го боли?

Ами Вежди Рашидов? Дори министърът ви бойкотира?

Вежди все още е психически неуравновесен за влоговете си в КТБ. Предлагам да не му обръщаме внимание.

Значи все пак отказвате да подадете оставка?

Не виждам каквато и да е обективна причина, за да го правя! Настроенията срещу мен могат само да ме стимулират допълнително, а и нека го признаем – българската култура извади небивал късмет в мое лице. Да не позволяваме на няколко платени протестъри и заблудени артисти да ме отнемат от вас, защото в световен план трудно се сещам за по-подходящ човек за поста от мен самия. Аз съм крайъгълен камък за българската култура! Какъвто е бил Бах за Романтизма! Какъвто е бил Шекспир за древногръцките трагедии! Какъвто е бил Достоевски за класическата музика! Каквато е Преслава за Прогресив рока! Какъвто е Божо Лукарски за икономиката! Позволете ми да извадя българската култура от дупката!

 

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *