Лазаровден

0
източник - bnr.bg
източник – bnr.bg

Лазаровден тази година подрани точно с един месец. Основната причина, разбира се, е главсекът на МВР – Светлозар Лазаров – който напомня все повече на паметника пред НДК. В медиите през ден излиза информация, че ще бъде махнат, различни хора непрекъснато му кроят шапката, появяват се и всякакви спекулации какво ще го замени, накрая дори обявяват премахването му официално… и въпреки това той все още си е там.

Ситуацията доскоро изглеждаше като обикновено досадно усилие от страна на кабинета да изстърже един неприятен остатък от предишните управляващи. Тези дни обаче внезапно излезе от контрол – министърът на вътрешните работи, Веселин Вучков, подаде оставка.

Причините

Понастоящем постовете на главен секретар на МВР и директор на ДАНС се заемат от кадри, назначени при предишния кабинет (съответно – от Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев). Двамата разбираемо минават за протежета на ДПС и БСП и са едно от многото олицетворения през годините за вихрещия се политически лобизъм в службите за сигурност. От ГЕРБ естествено не останаха по-назад и след като дойдоха на власт, също пожелаха да си назначат ,,свои хора“ на споменатите постове. Разбира се, имаше и други причини – Лазаров и Писанчев са тотално изчерпани и компрометирани образи (,,Червеи“, ,,Лясковец“, ,,Беглеца-Сертов“ и пр.) и съответно Вучков осъзнаваше, че всичките му приказки за реформи олекват чувствително, докато горните двама продължават да стоят.

За да ги освободят без това да изглежда като поредния лов на вещици, от ГЕРБ се заеха да променят критериите за заемане на въпросните постове. Така – в N-тото поред издание на Новия проектозакон за МВР™ се появи изискване главсекът на МВР да е заемал поне пет години висша ръководна длъжност в системата (на което изискване Лазаров не отговаря).

Проблемът изглеждаше решен, докато не се стигна до гласуването на закона – тогава ГЕРБ загадъчно оттеглиха въпросното изискване, а Борисов внезапно смекчи тона си към Лазаров и Писанчев (които доскоро проклинаше и се канеше да уволнява). Изведнъж Вучков се оказа подхлъзнат от собствената си партия – законът бе приет във вид, който на практика му връзваше ръцете и запазваше неприкосновеността на оперативното ръководство на МВР и шефовете на службите за сигурност. Това доведе до оставката му и до един куп неизяснени въпроси.

Къде е Борисов?

Всеизвестно е, че ГЕРБ гласува на принципа – ,,каквото каже вождът“. Т.е. – поправката, свързана с постовете, на 99% е отпаднала след пряката заповед, мълчаливото съгласие или поне знанието на Борисов. Откъдето идва въпросът – защо премиерът обърна палачинката толкова рязко и изведнъж заобича Писанчев и Лазаров? Какво се промени? Някой оказва ли му натиск? Още по-лошо – някой контролира ли го? Има ли невидим задкулисен чадър над въпросните постове, с който премиерът се съобразява? Това има ли някаква връзка с изненадващото решение на ДПС да обърне също така рязко палачинката седмица по-рано, и да гласува заедно с ГЕРБ одобрението за външния заем? На нито един от въпросите Борисов още не е дал задоволителен отговор – засега разбрахме само, че ,,никой не можел да го контролира – бил неконтролируем“ и, че ,,никога не бил казвал, че нямало да смени Писанчев и Лазаров“. Добре – тогава защо беше премахната поправката? В крайна сметка се оказа, че Лазаров и Писанчев все пак ще бъдат сменени, но по традиционния лобистки и авторитарен метод, вместо чрез далеч по-безшумния начин – чрез промяната в закона. Защо? Първата опция изглежда в пъти по-приемлива – Борисов изобщо, щеше ли да смени Писанчев и Лазаров ако Вучков не бе вдигнал непредвидена шумотевица? Или сегашното им уволнение е просто закъснял опит да се покаже като независим?

Къде е Вучков?

Вучков беше зам.-министър на вътрешните работи в предишния кабинет ,,Борисов“, т.е. – минава за довереник на Цветан Цветанов. Оставката му пък беше изключително добре планирана и целяща да постави Борисов в шах, точно при посещението на шефа на ФБР у нас. Има ли пръст Цветанов в това? Оставката директен негов удар по Борисов ли е или си е лична акция на Вучков? Има ли вътрешно напрежение и назрява ли разделение в ГЕРБ? Самият Цветанов засега е натрапващо лаконичен и след оставката заяви само, че е ,,изненадан, но не и разочарован“. Това какво трябва да означава?

Къде е Бъчварова?

,,На тези важни места трябва да се поставят професионалисти, а не политици“ – заяви Борисов по повод постовете и две минути по-късно предложи социоложката Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи. С което даде прекрасен пример за назначение на политик, а не на професионалист в дадената област. Единственото положително качество на Бъчварова за поста е това, че е от най-доверените хора на Борисов и изключва възможността да му ,,върти ченгеджийски номера“ (което пак ни връща на въпроса с разделението в партията). И толкоз. Коалиционните партньори пък групово измучаха в одобрение, като най-силният им довод за кандидатурата беше: ,,време е жена да поеме МВР“. Отчайваща липса на критичност, която странно защо се пренесе и в медиите – до този момент Бъчварова е оставена на завидно спокойствие. Каква реформа в МВР ще прави със социологическото си образование още не е ясно.

Къде е ДПС?

,,Вън от властта“ – ще ви каже всеки средностатистически участник в кабинета. При това ще ви го повтори и натърти няколко пъти. А на какво се отдават тия оптимистични твърдения, така и не се разбира.

Къде е РБ?

Никъде. От РБ в момента е останало единствено името и ГЕРБ го използват максимално, за да натякнат при всеки удобен повод, че кабинетът им бил реформаторски. Засега обаче единственият намек за реформаторство са няколкото медийни фишека на Петър Москов и благата угрижена физиономия на Христо Иванов.

Сега накъде?

В крайна сметка днес и Лазаров, и Писанчев подадоха оставка – остава да видим чии партийни кадри ще се качат на върха на сектор “Сигурност” – на ГЕРБ или ДПС. Макар че знакът за равенство между тях става все по-очебиен.#

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *