Правителството застава зад проекта за втори кабинков лифт в Банско

0
източник - propertyindex.bg
източник – propertyindex.bg

През изминалата седмица правителството за пореден път показа, че дружи с олигархията – вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че втори кабинков лифт в Банско ще има. С това решение част от Национален парк „Пирин“ отива в ръцете на „Юлен“ АД. Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова също потвърди, че Планът за управление на НП „Пирин“ ще бъде актуализиран.

Предистория: Казусът „Пирин и Юлен“ не е от вчера. Той стартира още през 2001 година, когато „Юлен“ АД получава концесията от тогавашния министър на МОСВ Долорес Арсенова. Тази концесия дава зелена светлина да бъде построена ски-зона „Банско“ в границите на парка. Според Плана за управление на Национален парк „Пирин“, приет няколко години по-късно, тази ски-зона не може да се разширява повече. Но Община Банско не зачита това и с промени в Териториално-устройствения план на ски-зоната разрешава да бъдат изградени нови писти. Започва една дълга битка на природозащитници, които не спират да откриват и посочват нарушенията на концесионера. Площта на ски-зоната е надвишена с 64 хектара – това са 40% от нея. Същото се установи и от проверка на МОСВ още през 2011 година. До момента санкции обаче няма, дори няма посочени виновници.

В началото на годината Община Банско внесе искане в Министерството на околната среда и водите да бъде променен Планът за управление на НП „Пирин“, за да бъде разрешено ново строителство с цел разширяване на ски-зоната и построяването на втори лифт. То бе одобрено от експерти в Министерството и на практика забраната за строителство отпадна. Министър Нона Караджова обяви, че ще бъде променен Законът за концесиите, за да влязат незаконно разширените зони в концесията на „Юлен“. Съвсем очаквано, отговорът бяха редица протести и подписка, която за кратко време събра хиляди подкрепящи. През май месец тази година Върховният административен съд обяви, че наистина един от лифтовете е построен в нарушение на Плана за управление на парка, както и с още три закона.

Вече четири месеца след това решение продължаваме да чакаме виновниците да понесат своята отговорност. Явно обаче това няма да се случи, след като и предишното, и настоящето правителство са готови да унищожат с лека ръка едно от най-красивите кътчета в България, за да бъде доволен Цеко Минев и офшорните компании, спрямо които правителството пое ангажимент да бъде ограничено участието им в обществени поръчки.

За „ЮЛЕН“ АД: Основни акционери. „Маренго Трейдинг Лимитид“ – офшорна компания, Кипър, (42%) и „Т.А.К. Сървис лимитид“ – също офшорна, Британски Вирджински острови (23%). Свързва се с Цеко Минев и Първа Инвестиционна Банка.

Кой е Цеко Минев: Председател на Българската федерация по ски, главен акционер на Първа инвестиционна банка, неофициален собственик на „Витоша Ски“ АД. Преди да заграби Пирин, той си присвои Витоша. Тогава отново протести спряха готвените промени в Закона за горите.

Публикувано в брой 7 на вестник „Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *