Бъди човек

0

str7 www.chovekbg.wordpress.comПодари Коледна вечеря на пенсионер в нужда

Наближава най-прекрасното и вълшебно време от годината – коледните и новогодишни празници. Ако не сте забелязали, че календарът вече е почти на декември, огледайте се – моловете светят като Лас Вегас, украсени дръвчета има на всяка крачка, Марая Кери вече звучи по радиостанциите, рекламите ви предлагат подаръци за близките, колегите в офиса правят списъци и пресмятат на кой роднина какво да вземат, улиците са сякаш по-пълни с живот.

Някак се разнежваме, смиряваме, ставаме по-общителни и отворени към хората. Сещаме се, че не сме били достатъчно добри към околните, че сме ги пренебрегвали, вглъбени в своя си вътрешен свят, пък празници са, редно е да направим нещо за някого другиго, за да изкупим греховете си и да започнем начисто новата година. Нищо че това обикновено трае до максимум 5-ти януари. Пускаме SMS-и за благотворителни каузи, посещаваме домове за деца, лишени от родителска грижа, оставяме по монетка в купичката на просяците в подлезите, помагаме на баби и дядовци да пресекат улицата… И не, това не е материал, в който ще ви обяснявам как трябва да бъдем човеци всеки ден, а не само по празници. Това е материал, в който ще ви запозная с една инициатива, която не изисква много усилия, но ще даде надежда, усмивка и топлина на някого не за ден или два, а за доста дълго време.

„Бъди човек“ се ражда от един разказ във Фейсбук – момче отива да напазарува след работа и пред магазина заварва 75-80-годишен дядо, опитващ се да продаде няколко букетчета с набрани от него цветя, за да си купи хляб. Естествено никой не отразява дядото, а който го забелязва, бързо подминава. Стигат ни нашите проблеми и емоции сякаш, отказваме да поемем и част от тези на другите, решаваме, че щом ги отминем, те ще изчезнат, все едно ги няма, все едно никога не са съществували. Момчето обаче не подминава – виждало е човека на същото място и преди. По-важното – прочело е мъката и отчаянието в очите му, срама, който обаче е победен от глада. „С голямо удволствие накупих яйца, мляко – прясно, кисело, хлябове, кренвирши, пастърма, риба, бисквити, баклава и сирене. Няколко консерви боб и лютеница. След секунди бях при него с 2 пълни плика щастие. Той се разплака и започна да пита за името ми и защо го правя. Даде ми най-хубавия букет, но аз не приех. Не го чувствам за нужно. Той ми даде нещо много повече и то е душевна топлина“. И апелира – всички ние да предадем нататък. Така се ражда събитието във Фейсбук Подари Коледна вечеря на пенсионер в нужда, както и сайтът „Бъди човек“.

Идеята е в един ден всеки от нас, който има желание, да приготви топла вечеря, която да подари на пенсионер в неравностойно положение, или пък да му напазарува и занесе продукти, подобно на разказа по-горе. Организаторите са избрали датата 21-ви декември. Инициативата обаче е изцяло във ваши ръце – сами трябва да изберете кой възрастен човек да посетите и какво да му занесете. Ако не познавате такъв, достатъчно е да се огледате около себе си – ще откриете много изстрадали баби и дядовци в подлезите, където продават цветя, терлици, сладки и въобще всичко, което са намерили вкъщи, в супермаркетите, където броят стотинките си за кофичка кисело мляко, пред пощите, където се редят, за да получат скромната си пенсия, в градския транспорт, по улицата – те са пред очите ви всеки ден. В случай че не се сещате, кликнете на линковете по-горе – има събития за повече от 60 града и села в страната, където желаещите да участват се организират. Ще намерите информация и за домове за стари хора – адресите и телефоните им, като там също може да изпратите продукти или пък още по-добре – да отидете на място. Според анкетата, която са провели инициаторите, 60% от бабите и дядовците най-много биха се зарадвали на това някой просто да ги попита: „Как си?“. Да седне и да си поговори с тях. Малко трябва на човек, всички го знаем, но рядко го даваме. Добра дума и минутка внимание винаги ще си останат най-ценния подарък.

Относно финансирането – всеки според възможностите си преценява каква сума може да отдели и с нея да закупи продукти. Организаторите съветват да поговорите с управителите на местните супермаркети или собствениците на магазинчетата в квартала ви, защо не и със самите производители на храни, ако имате контакт, да им разкажете за инициативата – така може да получите отстъпка. В случай че се притеснявате, че не може да отделите много средства, в събитието във Фейсбук за вашия град може да се разберете с някого и да напазарувате заедно, такива организации вече текат. Със сигурност имате и близки и приятели, които биха се включили – заедно ще успеете да зарадвате един човек в нужда. Споменете и на колегите си в службата – всеки да участва с колкото и каквото може. Със сигурност ще има запалени по идеята и заедно ще подарите на някого топлина за празниците. Личният пример и инициатива са най-важни – нали знаете, ако зад всяко добро същество застане поне още едно, тогава…

А защо само пенсионерите да получат вечеря и продукти на 21-ви декември? Сякаш те винаги са извън фокуса ни. Опитваме се да помагаме на нашите баби и дядовци, но някои от връстниците им нямат деца и внуци или пък имат, но те отдавна са ги забравили. По Коледа най-обгрижвани обикновено са децата в неравностойно положение, опитваме се да компенсираме липсата на домашен уют с подаръци и лакомства и да им обърнем внимание. Има обаче и други нуждаещи се. Затова и тази инициатива е насочена към възрастните хора. Разбира се, ако имате желание и ресурс, може да се включите в няколко различни каузи.

Друго често срещано питане е защо акцията е само един ден. Няма да ви цитирам отговора на инициаторите – моят е, че никой няма да ви спре, ако решите да го направите и в друг ден, делничен такъв. Не е задължително да чакате празник.

Ще завърша с един интересен призив от страницата на събитието – „Молим, нито една политическа партия да не участва! Няма как да позволим едно такова истинско, благородно събитие да се превърне в безплатен ПР на политици. Всеки, който участва, участва като индивид и гражданин – по собствена преценка и напълно безкористно“. Личното ми разбиране е, че благотворителността трябва да остане анонимна, не да се ползва като индулгенция или като демонстрация колко сме добри и благородни, още по-малко пък за събиране на лайкове във Фейсбук. Затова нека наистина участваме като граждани, всеки в лично качество. Да подарим добрина, без да очакваме нещо в замяна и без да натрапваме делото си, търсейки одобрение и възхищение. Както се пееше в една песен: „Да направим нещо малко, но за някой друг“.

Весели празници!

 

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *