Dash The Effort: „Репетираме сериозно за Wacken Open Air“

0
Dash The Effort - Metalcore/Melodic Death from Bulgaria
Dash The Effort / Снимка: Facebook профил на групата

В това интервю избрахме да ви срещнем с една изключително перспективна българска банда – Dash The Effort. Групата е съвсем млада, нейните членове също, но това не беше проблем за тях (а може да е било причината?) да спечелят конкурса Wacken Open Air Metal Battle Bulgaria, който им осигури участие на превърналия се в храм за метъл феновете фестивал Wacken Open Air в Германия. Не им попречи и дълбокото стилово различие с пауър метъл иконите Blind Guardian, за да подгряват публиката за концерта им в България на 16 май. И те го направиха – предизвикаха подкрепата на феновете в цялата зала „Универсиада”, след което отстъпиха място на Hansi Kürsch и компания. Съвременното звучене на музиката им, заедно с harsh вокалите на Жо „Вортекс” Василев и мелодичния глас на Маги, прави Dash The Effort една от най-големите млади надежди на българската метъл сцена. 

– Как се създаде Dash The Effort?

Жоро: С Джио се намерихме в Академията и установихме, че имаме еднакъв вкус към музиката. Записахме няколко идеи заедно, които ни харесаха как звучат и поради тази причина решихме, че трябва  да създадем група.

– Трудно ли беше в началото и как се чувствахте? Имаше ли скептицизъм към работата ви от вашите близки и помежду ви?

Жоро: Доста трудно беше да намерим правилните хора. От много места чувахме, че няма как да намерим достатъчно техничен барабанист, който да може да ни изсвири нещата, както и вокалист, който да редува чисти вокали и скрийм. Е, за цялото ни време като група сменихме двама барабанисти и един вокалист. Та, в момента хората зад микрофона са дори двама. Разбира се, не беше лесно, но в крайна сметка бях сигурен, че имаше хора като нас, на които им се намила на главата как нищо няма да стане и че хвърлят усилия на вятъра. Лошото е, че тези приказки режат крилете и на много талантливи хора, които пък от своя страна забиват здраво в ежедневието, като се задоволяват със средно добра работа и отбивка в кварталната кръчма след работния ден. А реално са можели или могат да постигнат много повече.
Жо: Винаги има скептицизъм , но винаги нашите близки са ни подкрепяли в това, което правим. Не е трудно само началото. Трудно е през цялото време.

– Какво ви подтикна да правите такъв стил музика?

Дани: Може би това е най-актуалното и вдъхновяващо нещо от стиловите ни предпочитания. Ако зависеше от мен, бих участвал в поне още 10 стилово различаващи се проекта.

– Кой прави музиката на групата?

Маги: Основни композитори на групата са китаристите ни Жоро и Джио, но и останалите се включват активно в оформлението на парчетата.
Дани: Всички – без изключения, но обикновено, първоначалната идея идва от китарите.

– А кой пише текстовете?

Маги:  Старите текстове са писани от предишния вокал на Dash – Петьо. В момента със задачата се е заел Жо.

– Разкажете повече за себе си.  С какво се занимавате?

Маги: По образование съм музикант,  миналата година завърших НМА с поп и джаз китара. В момента работя почасово за един сайт. Въвеждам данни.  Тепърва предстои да наглася нещата в живота си.
Жо: Аз работя в метъл магазин. Занимвам се с музика . Освен Dash the effort съм вокалист в метълкор бандата Fate Means Nothing и фолккор бандата Khanъ.  Отдаден съм изцяло на това да правя музика с готини хора и когато ми се отдава възможност организирам концерти на банди , независимо дали моя група участва или не.
Дани: В „извън работно“ време – с програмиране.

– Кои са групите, които ви вдъхновяват?

Маги: През годините са били различни, влиянията и вкусовете ми са се променяли. В момента съм на вълна Textures, Karnivool, Intervals, Disperse и други.
Жо: Аз се вдъхновявам от по-новите групи,колкото и неприемливо да е това за по- old school феновете. Born of Osiris, Veil of Maya, Breakdown of Sanity, Carnifex са бандите, от които черпя вдъхновение, но текстовете, които пиша за групата, са вдъхновени от собствените ми емоции и преживявания , които се опитвам да интерпретирам под формата на послание.
Дани: Специално в контекста на музиката на Dash The Effort – бих казал, че старите неща (Polar Dawn) са по-вдъхновени от метълкор ерата (All That Remains, Killswitch Engage) и мелодичния death (In Flames), докато нещата, над които работим в момента са една-две идеи в по-екстремна и по-„джент“ насока.

– Кой беше най-важният момент в кариерата на групата?

Маги: Според мен най-ключовото беше спечелването на WOA metal battle Bulgaria.
Жо: Аз мисля, че най-важният момент  беше пускането на клипа ни Redemption и издаването на нашето ЕР ,,Polar Dawn,, . Всяка банда става разпознаваема и най-вече може да бъде чута когато има някакво издание зад себе си. Издаването на ЕР-то и пускането на  клипа ни сложи в списъка с банди , които реално можеш да чуеш и да добиеш представа какво свирим и какво представляваме ние.
Дани: На първо място – това да се събере точно този състав на едно място.  Вярвам, че всички важни и положителни неща в бъдеще ще бъдат в следствие на това.

– Как се чувствахте по време на участието на конкурса Wacken Open Air Metal Battle Bulgaria, който ви осигури участие на емблематичния фестивал Wacken Open Air, както и правото да подгрявате Blind Guardian на концерта им у нас? Вярвахте ли, че можете да спечелите?

Маги: Честно казано не, не съм и вярвала, че можем да спечелим.
Жо:  Абсолютно не. Аз съм реалист и виждах огромния потенциал, бликащ от всички групи, които кандидатстваха. Аз съм  от последните членове, които са пристигнали в Dash the Effort и винаги съм бил фен на музиката им, както и на музиката, която правим сега, но имаше групи които бяха наистина брутални. Изобщо не сме очаквали, че журито ще види в нас такъв потенциал.
Дани: Да, защо не, но при наличието на толкова яки групи на едно място, не мисля, че някой от нас е таил надежди… поне не и до момента, в който не се класирахме на финал.

– Какво усещахте, когато подгрявахте Blind Guardian и какво имате да кажете?

Маги: Беше изключителна чест и удоволствие да излезем на една сцена с легенди и то в една от големите зали в България.
Жо: Когато си на такава  голяма сцена и подгряваш толкова голяма група като Blind Guardian, емоциите са изключително много. Не може да се опише какво изпитваш когато излезеш и видиш толкова много хора, които те слушат как правиш това, което ти харесваш.
Дани: Искам да кажа „благодаря“ на организаторите, както и на публиката, която ни подкрепи на толкова стилово-чужда сцена. Радвам се че успяхме да ги накараме да куфеят, въпреки, че нямаме много общо с творчеството на Blind Guardian

– Вярвахте ли, че можете да стъпите на една сцена с такива величия?

Маги: Може би тайно съм се надявала, че е възможно някой ден
Жо: Не.

– Имахте ли контакт с Blind Guardian и какъв беше той? Какво си казахте?

Маги: Поздравявахме се на няколко пъти, но не ни достигна смелост и време, за да  осъществим по-сериозен контакт с тях.

– А какво е настроението в момента по повод предстоящото ви участие на “Wacken Open Air”?

Маги: Изключително развълнувани сме. Това, което ни се случва, е наистина нещо голямо. Това е един невероятен шанс за реализация и изстрелване към други измерения в музиката. Също така има и напрежение, защото отговорността е сериозна, но гледаме да го елиминираме, за да сме във форма.
Жо: Настроенията са две. Едното е естествено голямата радост от това, че ще имаме шанса да представим държавата ни в Германия и ще имаме шанса да забием на най-големият фестивал за метъл музика. От друга страна е и сериозното отношение, с което приемаме задачата, която ни е възложена. Репетираме сериозно, подобряваме звученето ни и се стягаме максимално, за да бъдем в най-добрата си форма там.

– Какво според вас трябва да се промени в България относно музиката?

Маги: Не само по повод музиката, ами цялостно културата. Трябва още от малки децата да се запознават с изкуството – качественото такова. Да се създават морални принципи у тях. Според мен от там ще се качи значително интелигентността на нацията и афинитета към хубава музика ще стане нещо често срещано.
Жо:  Отношението на българския фен. Всеки човек, занимаващ се с музика (особено в по-тежкият стил) е променил своето мислене и е възприемчив към по-отвореното мислене. Българският фен  донякъде е закостенял и чак в днешно време се забелязва промяна. Когато феновете започнат да подкрепят сцената, а не отделните любими групи,  нещата ще се променят много
Дани: Музикалната индустрия е много слаба у нас, но това не е нищо повече от отражение на положението, в което се намираме като цяло. С оправянето на второто, всичко останало ще започне да се променя в положителна посока.

– С какво бихте се обърнали към българските фенове?

Маги: Подкрепяйте доколкото можете българската underground сцена. Всичко правим със собствени средства, много усилия и любов. Не се надяваме на голяма възвръщаемост, но винаги сме много щастливи, когато радваме хората и те в замяна ни зареждат с положителна енергия. В крайна сметка това е най-важното!
Жо: Подкрепяйте българската сцена! Ходете на концерти, купувайте дисковете на бандите или просто пийте бира с тях, за да ги подкрепите! Дори и едно ,,Браво” може да надъха една група да продължи да се занимава с музика.
Дани:
Благодаря, че ви има и подкрепяйте музиката, която искате да се прави.

– За финал какво бихте казали?

Дани: Благодаря ви за интервюто, надявам се скоро да има още положителни поводи, за които да се видим пак.

 

Вижте и първия официален клип на Dash The Effort – Redemption:

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *