Кой кой е и кой срещу кого е

0
снимка - Юлиан Собаджиев
снимка – Юлиан Собаджиев

Едни от най-приятните моменти в работата ни по вестника са срещите вечер на площада с вас, читателите. Разговорите там или в онлайн пространството, идеите и впечатленията, които си обменяме. Всяко ваше предложение за текстове се обсъжда и обикновено намира място в някой от броевете на „Протест“. Благодарим ви! Продължавайте да ни давате идеи! Този вестник е ваш!

Поводът да напишем този материал е вашето отношение към нестихващите опити протестът да бъде разцепен и по възможност туширан чрез разделянето на българските граждани, скандиращи „ОСТАВКА“ всяка вечер, на такива и онакива. Нашият мирен и морален протест бива постоянно атакуван, че обслужва нечии партийни интереси, че е платен, че цели да върне една или друга партия на власт. Заедно пресичаме всеки такъв опит в зародиш. Не се питаме кой на кого симпатизира, кой е гласувал и кой не, защото не ни интересува. Интересува ни само да успеем в борбата срещу мафията. Пожелахте да видите на нашите страници текст, който да даде информация „кои кои са“. За да се разбере, че протестът е на българските граждани. Не на партии. За да се разбере, че целта е една – ОСТАВКА, независимо кой на кого симпатизира и кой какъв етнически произход има.

Разделителна линия „Турци и цигани срещу българи“:

Тази линия управляващите прокарват още от преди падането на тоталитарния режим на БКП.

Вървим редом с българи от турски произход всяка вечер на площада и усещането е, че сме едно – обединени срещу мафията и с искане за ОСТАВКА на престъпното правителство на Пламен Орешарски. Едно от най-големите достойнства на нашия протест е, че още в първите си дни успя да тушира възгласите „турци сте“, които спонтанно излязоха от гърлата на хората. Бързо осъзнахме, че не турците олицетворяват злото и че хулигански възгласи няма да ни доведат по-близо до целта.

Въпросът с циганите (или ромите) е достатъчно прозрачен, за да се поддаваме на манипулациите на властимащите. Да, ясно е. Неграмотен, беден и уплашен човек е най-добрият избирател – лъже се лесно, купува се евтино. Той е на ръба, няма какво да губи, за него 20 лева или 3 кебапчета са добре дошли. Не сте ли се питали къде отидоха всички милиони евро, които ЕС отпусна за интеграция на малцинствата? Отидоха, където отиват и парите от нашите данъци – в джобовете на корумпирани чиновници и техните началници. И не само защото те са алчни и продажни, а защото никой управляващ няма интерес да даде власт на избирателите си. А властта идва от познанието, от това да си финансово независим, от това да се чувстваш достоен и морален. Е, кажете, че управляващите нямат интерес да поддържат това статукво на бедност и социална изолация! Не срещу малцинствата е насочен нашият гняв, а срещу онези, които ги маргинализират и поробват!

Разделителна линия „Реформаторски блок“

Реформаторският блок (РБ) се създаде малко след началото на протестите срещу кабинета „Орешарски“. В него влязоха партиите „Движение България на гражданите“, ДСБ, „Синьо единство“, Народна партия „Свобода и достойнство“ и ПП „Зелените“ с идеята да обединят силите си за демафиотизирането на управлението и изграждането на демокрация, която да работи в полза на цялото общество. По-късно към него се присъединиха СДС и БЗНС. На 10.09.2013 г. към РБ се създаде и граждански съвет с идеята политици и граждани да работят рамо до рамо за постигането на гореспоменатите цели.

От момента на възникването на РБ се сипят обвинения, че това е обединението на невлезлите в парламента партии, които сега искат да свалят кабинета и с общи сили да влязат в следващия. Започнаха подмятания как се опитват да яхнат протеста, как в този блок има хора, заемали вече кормилото на властта и провалили се като политици, как Протестна мрежа е платформа на РБ.

Реформаторският блок може би е алтернатива на статуквото, но това ще се види на следващите избори. Които, надяваме се, ще бъдат скоро. Тогава ще се види успели ли са да спечелят доверието на протестиращите. В настоящия момент обаче целта им е същата като на всички останали хора, излизащи всеки ден на площада. ОСТАВКА и предсрочни избори. За момента вървим рамо до рамо по един път. В края му, където ни чакат тези две награди, всеки ще поеме по своя собствен.

Разделителна линия „ГЕРБ“

 

След многохилядния протест на 4-ти септември, когато депутатите се завърнаха от „ваканцуването си“, управляващите и техните медии намериха нов повод да разтресат земята под краката ни с едничката цел – да се разцепим и настроим едни срещу други. Протестна мрежа беше обвинена, че е водила преговори с ПП „ГЕРБ“, което разгневи противниците на партията, и последваха остри реакции. Това от своя страна ядоса техните поддръжници и целта беше постигната – скарахме се.

Истината е, че всеки ден на протеста заедно вървят представители на ГЕРБ, „Зелените“, ДСБ, СДС, „Синьо единство“, дори БСП. Говорим помежду си и като граждани се подкрепяме в искането за ОСТАВКА. Разбира се, че привържениците на ГЕРБ от цялата страна имат право да дойдат на протеста и да изразят гражданската си позиция и какво лошо има партията да помогне с логистична организация? Протестът няма организатор, няма как да се спре една или друга акция и няма как да се попречи на някого да изрази позицията си както намери за добре. Няма и нужда от това! Няма причина помежду си да се делим на гербери и анти-гербери. Ние на първо място сме граждани на България – граждани, които се чувстват непредставени в парламента или предадени от него. Затова и всеки опит да бъдем разделени на бели, сини, червени и бембени е подъл план да бъдем разделени и трябва да бъде заглушен от мощен вик: „ОСТАВКА“!

Истинската разделителна линия: „ГРАЖДАНИ – МАФИЯ“

Няма да се уморим да го повтаряме – на глас или на хартия. Никой няма право да подменя нашия вик, а той е „МАФИЯТА ВЪН“. Площадът каза: „Вече не издържаме да ви издържаме!“. Уморени сме да бъдем използвани и лъгани. Нека не забравяме, че дори самият повод за протест на 14-ти юни дойде от скандалния опит властта да бъде връчена в ръцете на мафията по най-открития и безочлив начин. Подробностите ги знаете.

Нека да е ясно – този протест няма да свърши с падането на кабинета „Орешарски“. Да, това ще е успех. Но ние никога вече няма да бъдем глухи и слепи за грешките и умишлените грехове на властта. Който и да спечели следващите избори, трябва да знае едно – в мига, в който забрави защо е избран и чии интереси трябва да защитава – онези на своите избиратели и на целия български народ, – ние пак ще излезем на улицата. Ще скандираме „ОСТАВКА“ срещу всяко следващо правителство, което не защитава интересите на онези, които са го избрали. Ще протестираме срещу всеки управник, който работи не за доброто на народа, а за облагодетелстване на частни лица и фирми.
В заключение отново ще изтъкнем, че единствената разделителна линия, която този протест поставя, е между гражданите и мафията.

Публикувано в брой 7 на вестник „Протест“

 

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *