Листопад – ,,АБВ“ и ПП ,,Синьо единство“

0
източник - seriali.v-bg.info
източник – seriali.v-bg.info

В днешното издание на рубриката ви представяме евролистите на „отцепниците“ вляво и вдясно – движение „АБВ“ и ПП „Синьо единство“. Дали Георги Първанов и Надежда Нейнски предлагат алтернатива на БСП и Реформаторския блок, ще се опитаме да открием с анализа, който следва. Поместваме първите 7 кандидати от всяка листа.

„АБВ“

Ivailo Kalfin1. Ивайло Калфин – лява алтернатива. Във всеки смисъл на думата. Ако приемем, че основната цел на АБВ е да излющи максимално голям електорат от БСП, то водач на листата определено трябваше да е Георги Първанов. Станишев вече му хвърли ръкавицата, като поведе листата на БСП, пък и червените баби си падат по величествената осанка на бившия президент. Като изключим това съображение, Калфин е доста по-подходяща кандидатура от Първанов. Бивш външен министър и настоящ евродепутат. Не е типичната червена хиена, което обаче не работи особено в негова полза. Каква точно алтернатива на БСП обаче предлага, не е много ясно.

 

Miho Mihov2. Михо Михов – старата генерация влиза в действие. Явно на бившия летец и началник на генералния щаб ще се разчита да привлича възрастния червен електорат към АБВ. Дългогодишен съветник на Първанов по военната сигурност на страната, един мандат посланик в Македония. Едва ли ще го видим в Европарламента, имайки предвид, че дори мястото на Калфин не е гарантирано. Отново не става ясно каква точно алтернатива на БСП би представлявал 65-годишният генерал.

 

Konstantin Prodanov3. Константин Проданов – наскоро се похвали пред медиите, че „листата на АБВ е единствената гражданска и надпартийна“. Не ни прозвуча никак убедително, имайки предвид, че баща му Васил Проданов дълги години пишеше речите на Георги Първанов. Самият Константин Проданов пък беше икономически съветник на бившия президент в последната година от мандата му. На 37 години, финансист по образование. Ново лице, от което не трябва да се очакват нови неща.

 

Nina Naydenova4.Н ина Найденова – и при нея, както при Проданов, действителността бързо опровергава всякакви оптимистично-пожелателни твърдения. Баща ѝ е бившият червен кмет на Карлово – Найден Найденов. След като дъщеря му премина в АБВ, от БСП си го върнаха на Найденов като го освободиха от поста му на директор в Областно пътно управление – Пловдив. Нина Найденова е на 34 години, също финансист, с кариера зад граница. Вярна на Първанов. Подобно на Проданов, и от нея не трябва да се очаква нищо ново.

 

 

Rosica Yanakieva5. Росица Янакиева – прощаваме на всеки, който я познава по име и в този момент вече е захвърлил ужасено вестника. Не е много ясно какво прави Росица Янакиева в евролистата, след като само преди месец в интервю за руска телевизия достигна до гениалното прозрение, че „членуването ни в ЕС води до повече загуби, отколкото позитиви“. Дългогодишен червен кадър, втори мандат кмет на гр. Перник. Забърка се в скандал с източване на средствата за възстановяване след земетресението от 2012 г.. Отскоро е обект на протести от местни граждани заради незаконна сеч в планината Голо бърдо. Като цяло – зловещ автогол от страна на АБВ, с който те успешно закопават и малобройните плахи надежди за качествена алтернатива вляво.

Andrei Andreev6. Андрей Андреев – председател на АБВ Шумен. Местният червен тартор Димитър Дъбов се заяде с него и му заяви, че не вижда как АБВ биха събрали повече от 30 000 гласа в национален мащаб. Това накара лично Георги Първанов да се зарече, че ще приключи с политиката при такъв провал, стига и Дъбов да обещае, че ще се оттегли, ако АБВ премине посочения лимит. Вярваме им и на двамата.

Dragosh Metodiev7. Драгош Методиев – на предишните евроизбори беше в листата на БСП. Лекар по образование – един от добрите специалисти в областта на гръдната хирургия. Съветваме го да не разваля хубавите впечатления и да се съсредоточи върху професионалната си кариера.

 

 

 

 

 

„Синьо единство“

Nadezhda Neynski1. Надежда Нейнски – Надеждата, както знаем, умира последна. Напоследък обаче изглежда все по-безлична и уморена. За разлика от предишните евроизбори този път едва ли ще се пребори за място сред избираемите квоти. След като с Кунева се хванаха за косите коя от двете да води листата на Реформаторския блок, набързо се отцепи от тях. За което не я обвиняваме – даже напротив. Това, което предлага обаче, може да се приеме като още по-отегчителна тяхна версия: стари муцуни, неосъществени политици, събрани от кол и въже коалиционни партньори, превъртани до втръсване грамофонни плочи. Нищо ново, освен познатите ръкопашни битки в десницата. А ако приемем обвиненията към Меглена Кунева, че е „старо“ лице, то Надежда Нейнски би влязла по-скоро в графата „древни“. За нея няма какво толкова ново да кажем – в политиката е още от 1989 г., дългогодишен народен представител, външен министър по времето на кабинета „Костов“, настоящ евродепутат, бивш председател на СДС и ОДС.

Boyko Stankushev2. Бойко Станкушев – също в графата „древни“ – член на СДС от 1989 г. Дългогодишен кадър в БНТ. Някои от вас може би си го спомнят като водещ на „Панорама“ в началото на 90-те години. Като репортер е ходил къде ли не – от Австралия до Близкия изток. Бивш програмен директор. И понастоящем е член на УС на Българската национална телевизия. Въпреки безспорното ни уважение към предългата му журналистическа кариера, 60-годишният Бойко Станкушев едва ли има какво да ни предложи в политиката.

 

Ergin Emin3. Ергин Емин – пак лице от архивите. Някога член на СДС, понастоящем председател на Гражданско сдружение „ЕВЕТ“. И тук наблюдаваме в действие доста неудачната практика на Реформаторския блок евроквотите да се делят между лидерите на коалиционните партньори.

 

 

Monyo Hristov4. Моньо Христов – освен страхотно име и не толкова страхотна брада, май и той няма какво да предложи. Дипломиран зооинженер. На 57 години, бие по древност дори Надежда Нейнски. Стар кадър на БЗНС, народен представител в няколко поредни мандата. След като и земеделците се разцепиха на отбори по плажен футбол, в момента е председател на Гражданско сдружение „Обединени земеделци и демократи“.

 

Margarita Boycheva5. Маргарита Бойчева – сваля средната възраст на цялата листа с 15-20 години. И тя е журналист – минала е през БНТ и Нова телевизия, бивш редактор във вестник „Дневник“. В момента е заместник-председател на „Синьо единство“. Поставяме ѝ негативна оценка от чиста злоба – просто напоследък адски ни омръзнаха политиците журналисти.

 

miro2-700x4706. Мирослав Стефанов – и той е стар син кадър, макар и предимно на местно ниво. Областен секретар на СДС Стара Загора в началото на века. В момента – областен председател на „Синьо единство“. Не е зооинженер като Моньо Христов, но за сметка на това е магистър по ветеринарна медицина и доктор на науките по морфология и физиология.

Kostadin Shankov

7. Костадин Шанков – с неговото име продължава озадачаващата серия от ветеринарни лекари в евролистата. Костадин Шанков е на 29 години. Също заместник-председател на „Синьо единство“.

 

Публикувано в брой 35 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *