Окупацията на медиите

0

slovo

Или за малцинството, което мародерства над мнозинството

От 14-ти юни насам, протестът ни целенасочено е обвиняван в малобройност: „малко сте, не представлявате народа”, „нас милиони са ни избрали, няма да подадем оставка заради няколко стотин в центъра на София”, „няколко студенти пречат на хиляди да учат” и пр.

Това е само една от многото манипулации, които се опитаха да ни пробутат управляващите. Манипулация е, първо защото цифрите са силно занижени (използват лъжливи данни) и второ защото ни втълпяват, че е необходимо мнозинство, за да се осъществи (и дори, за да е нужна) промяна. Лъжа, подмяна, изкривяване…

Истината е, че всичко това е в полза само на шепа хора, които имат частен икономически интерес . Хора, които живеят на гърба на народа и се ползват с особени привилегии пред властта. Те са истинското малцинство, което мародерства над мнозинството. Те се опитват да ни делят на София и провинция, цигани/турци и българи, християни и мюсюлмани, леви и десни. Тактиката е да припознаем враг в лицето на своите и да отклоним вниманието си от истинското зло, от автентичния враг.

И всичко опира до пари. Пари и власт. Пари, за да можеш да си купиш повече власт и власт, за да придобиеш повече пари.

За инструментите на властта

В Тълковния речник четем „Власт е силно влияние, изразено в право и възможност за разпореждане и контрол, подчиняване на волята.” Волята се подчинява със средства на комуникация и убеждение. Масовата воля – със средствата на масовата комуникация. И така логично стигнахме до извода, че за да имаш влияние над мисленето на хората, трябва да използваш медиите за това. Когато обаче истината не е на твоя страна, единственият начин да използваш медиите, е като ги притежаваш.

За медиите и тяхната собственост

Телевизията и вестниците са едни от най-влиятелните медии. Неслучайно тяхната собственост често е неясна. В брой 3 публикувахмe списъка с медии, с които е свързан Делян Пеевски. Разбира се, името му не фигурира никъде в документите за собственост на тези медии. Аз, читателю, не разполагам с черно тефтерче, което изобличава него или Цветан Василев, но си задавам въпроси и се опитвам да мисля логично. КОЙ има интерес да поддържа статуквото? КОЙ има интерес българинът да се интересува само от клюки? КОЙ има интерес да насажда омраза и разделение сред народа? КОЙ има интерес настоящото нелегитимно правителство да остане на власт? КОЙ има интерес да дискредитира личностите на протеста? КОЙ има интерес да изчисти образа на иначе успелия 33-годишен мъж? КОЙ?

Феноменът Бареков

Една интересна личност е бившият водещ на сутрешния блок на bTV Николай Бареков. Неговата съдба е показателна за ролята на медиите в обществените процеси. bulgariandemocracy2014.com обобщава съдбатa му кратко и ясно:

„Телевизионен водещ, известен с непрофесионалното и неетичното си поведение, най-често в полза на управляващи и сенчести бизнесмени. Кумец на Бойко Борисов, близък до Делян Пеевски и Цветан Василев, от лятото насам Бареков подготвя влизането си в политиката с антиевропейска платформа, подкрепяна от ВМРО и други ксенофобски организации. В момента организира скъпо струващо турне с неясно финансиране, както и фалшификат на „Града на истината”, станал известен като „Град на лъжата”.

За Интернет и свободата

Телевизията е изключително скъпа медия, печатането и разпространението на достатъчно количество вестници също. Това обяснява и защо тези два вида медии са изключително подвластни и зависими от хора, които разполагат с много пари.

Интернет за разлика от традиционните медии е свободно пространство, където можеш да споделиш всичко с целия свят без това да ти струва почти нищо. Така той стана и основна трибуна на протестите и мястото, където излязоха много неудобни за властта истини. Свободата на Интернет дава възможност на ВСЕКИ да каже ВСИЧКО. Това, разбира се, се използва и с користни цели. Много лъжи също се тиражират ежедневно и много хора попадат в тяхната клопка.

Вместо заключение

Те имат пари и власт. Имат медии. Но ние имаме истината. Това оръжие не могат да ни отнемат. От нас зависи да го използваме в пълнота.

С колко радост, драги ми читателю, бих извела списък с медии и автори, които винаги казват и ще казват истината. И не се съмнявай, че тоя списък щеше да започва с вестник „Протест”. Но не. Нямам такъв списък. Нито искам да имам. Не искам и за миг да си помисля, че ще чета писмо от някого и няма да се запитам „Кой ми пише? Защо ми пише? Какво иска да постигне и към
какви действия ще ме тласнат неговите думи?”

Повече от всякога трябва да обръщаш внимание не на това КАКВО ти казват а КОЙ и ЗАЩО ти го казва, КОЙ стои зад дадено послание, в ЧИЙ интерес е дадена информация.

Съмнявай се във всеки и във всичко. Проверявай. Търси. Мисли.#

Публикувано в брой 15 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *