Оранжевата гостенка – вече и в Костинброд

0
снимка - podtepeto.com
снимка – podtepeto.com

„…оранжева тревата, оранжев и градът“.

Епидемията „Lafka“ продължава да се разпространява из страната с бързината на чума. Все повече будки и автобусни спирки из страната придобиват цвета на морков, а нашествието на оранжевите павильони за вестници и цигари достигна и до община Костинброд. В последните седмици на март слухът, че общината е подписала договор с търговската верига за разполагане на 14 техни обекта на ключови места в града, достигна и до местни търговци и представители на малкия и среден бизнес. Последва мълниеносна реакция от тяхна страна, като за три дни бяха събрани над 3000 подписа под искането „Не на Lafka в града“. Острата обществена реакция принуди кмета Милен Димитров (ГЕРБ) и общинските съветници да пристъпят към едностранно прекратяване на договора с „Табак маркет“ – търговското дружество на „Булгартабак“, което стопанисва веригата „Lafka“. Привидно щастлив край на историята. Много въпроси обаче останаха неизяснени.

Събитията в Костинброд преминаха по добре отработената схема – представители на „Табак маркет“ отправят оферта за взимане под наем на голям брой търговски петна накуп. Сключените договори обикновено са за период от 10 години, а наемът се плаща предварително наведнъж, което автоматично смъква в пъти цената му. В замяна на благоразположението на местния кмет от търговското дружество поемат ангажимент за финансова помощ към някой общински проект – например изграждане на спортна площадка. Малките търговци остават на сухо, защото никой не може да си позволи да наддава за голям брой петна. В случая с Костинброд – 14. Подобен маниер за провеждане на конкурсите обаче постепенно се налага из цялата страна. Целта е една – прокарване пътя на „Lafka“.

Друг факт, който притеснява търговците. е постепенно оформящият се чудовищен оранжев монопол. „Булгартабак“ притежава най-голям дял в разпространението на цигари, а отскоро същите собственици придобиха около 80% и от разпространението на печатни издания, като Комисията за защита на конкуренцията удобно си затвори очите. Това поставя „Табак маркет“ в позиция да диктува непосилни цени и условия на конкурентите си, които искат или не, се снабдяват от него. Освен това „Булгартабак“ разполага с необходимата информация за нивото на продажбите из различните райони, с лекота разполага Лафки из най-разработените търговски точки и бързо довежда до фалит малките търговци. Още по-тревожен е монополът при вестниците – скоро „Lafka“ буквално ще е в състояние да спре изцяло разпространението на определени неудобни за собствениците издания и да определя какво да се чете из цели региони от страната.

Историята в Костинброд не свършва дотук – очаква се „Lafka“ да съди общината. Спомена се сумата от 800 000 лв., като и кметът, и общинските съветници призоваха да не се търсят виновни. Изложиха се познатите от други градове причини за подписване с „Табак маркет“: голяма финансова инвестиция в общината, еднаквост на търговските обекти, разкрасяване на града. Твърди се, че през юли 2013 г., когато е проведен конкурсът, никой не е подозирал в какъв монополист ще се превърне „Lafka“. Което отново води до въпроси.

„Lafka“ и собствениците ѝ наистина изплуваха в публичното пространство едва в последните месеци, благодарение най-вече на антиправителствените протести, но сам по себе си проектът е стар, а мераците му за пазарен монопол са публична тайна от доста време. Наистина ли кметът не е бил наясно с кого подписва договора? Вярно ли е, че го е направил на своя глава, без да уведоми общинските съветници? От групата на БСП побързаха да скочат, че ако са били уведомени навреме, е нямало да допуснат подписване на договора – разглеждайки броя „червени“ общини, вече допуснали „Lafka“, силно се съмняваме и в техните твърдения. Единственото, което попречи всичко да се случи бързо и тихо под масата, беше острата гражданска реакция.

Търговците в общината трябва час по-скоро да осъзнаят, че си нямат работа с обикновени оранжеви павильони, а с корпоративно-политически проект от огромен мащаб, ползващ се с пълното съдействие на вече няколко поредни правителства. Заради него се променят закони, прекрояват се конкурсни условия, фирми сменят собствеността си. „Lafka“ е най-сигурният показател за това, че зад различните правителства седят едни и същи тъмни фигури с едни и същи интереси. Ако погледнем общините, допуснали веригата, ще открием кметове както от ДПС и БСП, така и от ГЕРБ. Търговците трябва да са наясно и с това, че битката не е приключила – ще се опитва отново и отново. Самоков отблъсна веригата веднъж, но при втория опит поддаде. Бургас също даде отпор, но и при тях „Lafka“ вече навлиза чрез подставени фирми. Виждаме същата педантичност и на жълтите павета – проектозаконът за отпадане на пълната забрана за тютюнопушене се внася периодично през няколко месеца, докато рано или късно не се приеме. Поправката, която планираше да забрани продажбата на цигари навсякъде, освен в обособени обекти (Лафки), бе отхвърлена през лятото заради бушуващите протести, но е въпрос на време скоро пак да чуем за нея.

Какво ще се случи с Костинброд – предстои да разберем. Засега надеждите са подписът на кмета да бъде обявен за невалиден и договорът да се разтрогне поради неспазване на процедурата по уведомяване на общинските съветници. В противен случай заплахата общината да олекне с близо милион лева е напълно реална. Виновници, разбира се, няма. #

Публикувано в брой 34 на вестник ,,Протест“

 

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *