Пресконференция: „Сбогуване с Червената къща”

0

rp_www.redhouse-sofia.org_-225x300.jpg

Какво знаем до тук.

На проведената днес от 11.30 ч. пресконференция „Сбогуване с Червената къща” стана ясно, че вчера е било проведено първото заседание на сформираната в петък работна група между Министерството на културата и Центъра за култура и дебат „Червената къща“, чиято цел е да търси юридически възможности за решаване на проблемите, довели до заплахата от затварянето на културния център. Сред вариантите, които се обсъждат, са и промяната характера на собствеността на сградата от „публична държавна” в „частна държавна” или в общинска собственост.

Затруднение пред работната група създава обстоятелството, че подписаният договор за наем е в резултат на търг и поради тази причина не подлежи на промяна. Въпреки че в текстовете на същия договор са открити несъответствия относно квадратурата на имота – идеалните части от дворното място са изчислени два пъти, което увеличава квадратните метри (цената на общия наем е резултат от цена за кв. м) с 350 кв. м, или до този момент, е плащан наем за 966 кв. м, вместо за реалните 615 кв. м.

В отговор на публични коментари, Центърът за култура и дебат „Червената къща“ припомни на всички, които се интересуват и коментират казуса, че финансирането, което получава културната организацията от държавата не надвишава и 1% от приходите й. И в този смисъл, затварянето на Червената къща не означава, че държавата „вече не иска да плаща”, а напротив – де факто, вследствие на затварянето й, Червената къща ще спре да плаща на държавата за своята културна дейност.

Твърдо беше изразена и волята за системна работа по промяна на публичните политики в сферата на културата, поради чиято неадекватност, според участници в пресконференцията, пустеят или се стопанисват лошо редица къщи-музеи като тези на Александър Божинов, Вера Недкова, Никола Танев, Иван Лазаров и др. Според Центъра за култура и дебат „Червената къща“, безвъзмездното (от гл. т. наем за ползване) предоставяне на културни паметници и сгради, които са държавна собственост, но се стопанисват лошо, на неправителствени организации, които са готови да поемат ангажимент за поддържането им и за извършването на активна културна дейност, е част от този дебат.

Очакваме предложенията и взетите решения на сформираната работна група да бъдат оповестени в понеделник другата седмица. От Червената къща припомниха, че съдбата на културния център зависи в особено голяма степен от волята на държавата и политическото решение, което трябва да бъде взето най-късно до 1 януари. На въпроса: „Какво ще се случи, ако такова решение не бъде взето?”, от центъра отговориха недвусмислено:” Много културни събития няма да се случат”.

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *