Кой и за какво се бори – „Нова алтернатива“

0

naРедом с листите на партиите, борещи се за нашия глас и място в Парламента на изборите през октомври, ще разглеждаме и програмите им – какво обещават, как ще го постигнат, с какво прекаляват… Смятаме, че е редно да не гласуваме по симпатии, за лидери и лица, а за политики. Работещи такива. В това издание на рубриката ще разгледаме програмата на ПП „Нова алтернатива“.

Партия “Нова алтернатива” е рожба на бившия министър на отбраната – Николай Цонев. Да видим кои са и за какво се борят.

Хорицата имат 14 точки, наричащи ги “основни предизвикателства”. Но не започват добре – по точката за гражданско участие в управлението ни посочват опция неправителствени и граждански организации да участват в изборите, което е абсолютно излишно, да не говорим, че не виждаме смисъл – лица от такива организации и сега намират място в листите на партиите, а и те следва да си останат коректив на властта и инициатор на различни промени и по отношение на законодателството, и по отношение популяризиране различни каузи – това и се очаква от тях. Участието им в избори ще размие тези им функции. Сред другите идеи на партията е от гражданската квота да има поне един депутат от малцинствена група. Естествено, подкрепят електронното гласуване, като искат и актуализация на броя избирателите в избирателните списъци всяка година. Друг момент в платформата на новобранците е всеки народен представител, отсъствал пет пъти без основателна причина за една пленарна сесия от пленарно заседание, да бъде глобен в размер на месечната си работна заплата, а при десет бягства – да бъде отзован. Не лоша идея, но и в момента народните представители биват глобявани, само дето повечето от тях не се трогват особено, тъй като не разчитат на доходите си като такива, а водят доста охолен живот благодарение я на бизнес, я на “дарения от тъщи, бащи, майки, съпруги и други близки”. Въобще партията иска много строг контрол върху избраниците ни в Парламента – “всеки депутат, който няма поне три изказвания и/или законодателна инициатива за една пленарна сесия по съществен въпрос от компетенцията на комисията, в която членува или не е направил пет съществени предложения в работата на комисията/комисиите, чийто член е – директно да се отзовава”, “тези за които Сметната палата установи несъответствие между декларираните годишни доходи и реално придобитите в размер на повече от 2400 лв. (максималния осигурителен доход) – директно да се отзовават”. Това не е толкова лошо, но на моменти малко се оливат с идеите – предлагат например най-малко 30% от пътуванията на депутатите по служба да се извършват с транспорт на БДЖ за сметка на Народното събрание, което, съгласете се, е не само популистко, но и почти невъзможно.

Що се касае до икономическата политика на “Нова алтернатива”, то и тук си имат и добри, и лоши попадения. Добри – да се въведат разумни срокове за кандидатстване по различни Оперативни програми, както и да може това да се случва по електронен път и да се търси отговорност при неизпълнение на същите. Подкрепяме и насърчаването на занаятчийството сред младите. Лоши – да се наложи мораториум върху плащането на държавни такси и лицензи при стартиращ бизнес. Намираме това за дискриминационно. Определено партията залита в крайности, а и очевидно не е особено запозната с механизмите за кандидатстване по европейски проекти, както и че има и доста наложени правила от Брюксел и спазването им е проблем, не самите те. Ще прочетете и обичайното за всички обещание за стимулиране на земеделските производители и намаляване административните процедури и за пореден път няма да прочетете как го виждат да се случи. В този ред на мисли – номер 16 тръбят и за Закон за единна държавна служба, както и за Закон за защита на пациентите, обаче нито дума повече – какво ще пише, аджеба, в тях, защо са ни, какво ще променят. Така написано е просто несериозно и неясно. Като дойдохме на темата за здравеопазването – и тук старата мантра за демонополизация на НЗОК, електронна здравна карта и осигуряване на равен достъп на всички до медицинска помощ. Нищо различно и конкретно.

Забавно е и в точка 8 от програмата, именуваща се ”Подкрепа за хората, които са изпаднали в бедност и хората в неравностойно положение”. Тук се обещават пансиони за бездомните, закрила за загубилите имота си поради неплащане вноски по кредити или други задължения, социален асистент за всеки нуждаещ се, направо райска социална държава. Пък пари за всичко това от къде ще дойдат не се посочва. Ще го мислят друг път явно. За образованието, друг проблемен сектор, са на мнение, че трябва да се създаде Фонд за професионална квалификация към държавата, в който фирмите и висшите учебни заведения обсъждат, приемат и реализират идеи за стажантски програми, студентска заетост и кариерно развитие. Искат и друг фонд – “Първа работа”, който ще осигурява 6 месеца платен стаж за всички, завършили с отличен успех университет. И в момента има такива програми и не е лошо “Нова Алтернатива” да чете повече, преди да пише. Те обаче по никакъв начин не решават проблема с ниската заетост сред младите, защото щом приключи проекта, обикновено отново се озовават на пазара на труда.

Партията е против добива на шистов газ, заканила се е и да събаря незаконни строежи в защитени територии и строго да следи да не изникват нови такива. Дотук добре.

Тя обаче очевидно е за военнослужещите да продължават да се роят и да полчават куп социални придобивки, което не ни радва особено, защото смятаме, че и сега са им доста. Друга странна идея в платформата е семействата, чиито деца не намерят място в общинска детска градина, да получават субсидии, с които да си покриват част от таксата в частна такава. Бихме ги посъветвали да помислят как да построят повече заведения за малчуганите или как да раздвижат икономиката, а оттам и доходите на населението, за да не е то затруднено в отглеждането на потомството си, а не да обещават помощи на килограм. В заключение ще отбележим, че това е една слаба, доста популистка програма, която едва ли ще им спечели гласоподаватели.

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *