Кой и за какво се бори – „Зелените“

0

zeleniteРедом с листите на партиите, борещи се за нашия глас и място в Парламента на изборите през октомври, ще разглеждаме и програмите им – какво обещават, как ще го постигнат, с какво прекаляват… Смятаме, че е редно да не гласуваме по симпатии, за лидери и лица, а за политики. Работещи такива. В това издание на рубриката ще разгледаме програмата на ПП „Зелените“

Да хвърлим поглед и върху предизборната платформа на “Зелените” и предлага ли тя нещо различно, освен опазването на природата.

Започват със заявка за реален граждански контрол – референдум да може да се свиква с 50 000 подписа, когато става въпрос за нациоанален такъв, а за местен – 4 % от избирателите в съответните райони. Ние също сме фенове на пряката демокрация, но смятаме, че горните цифри са твърде занижени е редно мааалко да бъдат увеличени. “Зелените“ искат и въвеждане на референдум-вето за отхвърляне или потвърждаване на вече приет от законодателната или изпълнителната власт акт. Не ни е ясно точно как го виждат да се случи и за всеки закон ли ще провеждаме редерендум и се надяваме да ни дадат малко повече информация.

От партията искат и повече контрол над институциите, което реално ще прочетете в програмата и на всички останали. Подкрепяме, че искат да се фокусират върху електронното правителство, но намираме за популизъм безплатния електронен подпис за граждани и обществени организации. Съгласни сме и с гражданската квота при оценяването и приемането на членове на Централна избирателна комисия. По отношение програмата им за работеща съдебна система, нищо ново и различно, което да не искаме всички, но все да не виждаме да се случва. За разнообразие можеше да напишат как точно би могла реформата  да е факт.

Да погледнем и надолу – типично по зелено, обещават преференции за развитието на екологично отговорна индустрия, ВЕИ, биоземеделие, устройчив и алтернативен туризъм и все в този ред на мисли. Харесва ни, че искат да не се допуска държавно подпомагане на икономически неефективни предприятия. Искат и да се забрани фирми, регистрирани в офшорни зони до участие в обществени поръчки и проекти, свързани с използването на публични средства и природни ресурси. Одобряваме гражданската квота в Комисията за защита на потребителите, която предлагат. За нулевата такса при предсрочно погасяване на кредита сме малко скептични, но да видим.

Идеите на “Зелените” в областта на данъчната политика не са особено на ниво – премахването на авансовия данък за бизнеса не смятаме за силен коз, защото самият бизнес със сигурност се чувства по-ненатоварен, плащайки по малко всеки месец или на тримесечие, отколкото накуп веднъж в годината. Харесваше ни старата система на облагане и на авансови вноски, претърпяла сериозни метаморфози последните две години. Необлагаемият минимум в размер на минималната работна заплата не е лоша идея, но на този етап тя категорично не би проработила, по-скоро би довела до преназначаване на хора на 4 часа и укриване на доходи. Друга идея на номер 23 е и ставката от 10% данък общ доход да важи за получен такъв до 6000 лв, а за този над 6000 лв да се въведе прогресивен данък. Относно въвеждането на по-високи санкции при нарушаване на трудовото законодателство и за безопасност/моля, оправете правописа на думата в сайта си, срамота е да пишете “безопастност”/ и здраве на работното място не смятаме, че сега са ниски, просто контролът е занижен, а корупцията в тези институции е доста разпространена, което създава чувство за безнаказаност. Не санкциите, а прилагането им е недостатъчно.

Партията е за модернизиране на железопътния сектор, но нищо не казва по въпроса за приватизацията в програмата си. Фенове сме на велосипедния транспорт и сме много за да се изгради подходяща инфраструктура и да се работи в посока популяризирането му, така че слагаме плюс на тази им точка. По отношение на политиката им в сферата на селското стопанство нямаме забележка – подкрепяме забраната за отглеждане на ГМО, подкрепата за младите фермери и хората, които желаят да се занимават със земеделие, най-вече идеята за опазването и развитието на традиционните култури, породи и  и отрасли като животновъдство, пчеларство, зеленчукопроизводство и овощарство. Особено пчеларството е особено проблемно последната година, разпространяваха се и петиции за опазване на пчелите. Тук имат вдигнат палец.

Да видим какво мислят за енергийната независимост и сектора като цяло. Тук е малко по-спорно. Естествено, акцентират върху ВЕИ-тата и са против ядрената енергетика. Малко неясно е как точно виждат през 2035 година да сме абсолютно независими от вносни енергийни източници, при положение, че почти няма страна, която да не е, нито пък как до 2050 година ще сме свободни от използване на изкопаеми горива.Съгласни смес тях, че трябва да се повиши енергийната ефективност на домакинствата, и то неотложно. Но да разчитаме, че ще се справяме само с фотоволтаици, слънчеви, термални, геотермални, вятърни, биомаса и биогаз технологии, е малко наивно. В същото време “Зелените” са едни от малкото, обявили се категорично против проекта “Южен поток”, което им прави чест. Същото важи и за шистовия газ.

Идеята им за реформа в здравеопазването заслужава внимание – като изключим обичайните за всички здравна карта и електронно здравеопазване, акцентът върху превенцията е добро попадение. Това се отнася и за развитието на психологичната помощ, дано имат идея как да премахнат стереотипа, че да потърсиш такава не означава непременно, че си луд. Малко сме разочаровани, че не виждаме идея как да се справим с огромния брой здравно неосигурени, но пък се радваме, че не одобряват клиничните пътеки и имат алтернатива на тях. Партията е и за декриминализиране на конопа, когато се използва за лечение на различни заболявания, която им позиция предизвиква редица дискусии и въпроси. Не става ясно и как точно виждат реформите в спешната помощ, говорят за райониране и прехвърлянето й като ангажимент към общините, но това не е особено изчистено. Мъгляво е и как ще се остойности труда на заетите в сектора и те ще останат у нас, а няма да обслужват Запада, но да се надяваме, че имат визия.

Образование и “Зелените”- обичайните идеи за модернизирането му, мотивиране на учители, увеличение на заплатите им, практическата му насоченост, взаимодействието с бизнеса, подкрепа за науката и т.н. Адмирации за идеята в средното образование да се обръща по внимание на темите, касаещи опазването на околната среда, гражданското общество, държавното устройство, устойчивото развитие и основни човешки права, както и промените във финансирането на университетите – предлагат то да бъде спрямо качеството на обучението. Но повечето точки са общи приказки и нищо конкретно.

Ясно ви е, че традиционно най-силният момент в програмата на партията е опазването на околната среда – кауза, която поддържат от години. Водят битки и в съда, и на площада, и обикновено успяват. Това им е осигурило едно твърдо ядро от симпатизанти, но и някак размива границите между НПО и партия, тъй като често биват ползвани за “бърза помощ”, когато някъде отсичат дърво или изливат бетон. Редовно им се търси и отговорност за такива дела, а на всички ни е ясно, че те не могат да огреят навсякъде. От доста време една от борбите им е да се създаде парк “Българско черноморско крайбрежие”, дори от БСП им я откраднаха, но не е като от левицата да я реализираха. Сред останалите им цели са спиране на незаконното строителство в границите на природни и национални паркове, прекратяване на концесии, увреждащи природното и културното наследство, независими екологични оценки, оценки за съвместимост и оценки за въздействие върху околната среда, поставяне под контрол и защита на вековни гори, отговорност при управление на язовирите и речната мрежа, преработка на Закона за устройство на териториите и и куп други мерки в тази насока. В “Зелените” има изключително кадърни и способни хора, които могат да се справят с всичко това и благодарение на тях още имаме планини и гори. Лошото е обаче, че компетенциите им стигат дотук и останалите звена в програмата им куцат. Така те биват свързвани само със защитата на природата. Затова се надяваме да минат 1% на предстоящите избори, за да получат субсидия, която да им помогне да привлекат експерти, които да изготвят силна платформа и за останалите сектори. Такава, която да им спечели нови избиратели и заслуженото място в Парламента.

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *