Гаф на седмицата – 24.02 – 02.03

0
източник - businessinsider.com
източник – businessinsider.com

1. Извънпарламентарната партия „България без цензура“ се сдоби с трима депутати – отцепниците от „Коалиция за България“ Румен Йончев и двама избрани от листата на ГЕРБ – Светлин Танчев и Красимир Стефанов. Така вотът на народа бе подменен, без дори самият суверен да има правото на глас в това. Тенденцията да се „пазаруват“ депутати не е от вчера, но с този акт статуквото показва, че няма задръжки, нито граници, защото от този момент вотът на народа няма да има особено значение, след като във всеки момент може да се появи пета парламентарна група от партия, която дори не е участвала в изборите. Освен това управляващото мнозинство си осигури спокойното бъдеще, без да се налага да ползва услугите на Волен Сидеров. В прессъобщение до медиите от партията обявиха, че ако „Атака“ напусне парламента, двамата нови депутати ще осигуряват кворума. „Аз не смятам, че някой има интерес от парламентарна, политическа или каквато и да била друга криза в момента. България е достатъчно изстрадала държава, за да се опитаме да я сриваме още повече. За мен не е национално отговорна позиция да се опитваш да клатиш една система. Оставката на правителството не може да е на всяка цена и напук“, коментира Светлин Танчев.

2. За пореден път не бе даден старт на делото за източване на 7,5 милиона евро по програмата САПАРД. Две от подсъдимите – Анна Хаджииванова и Лазарина Георгиева – не са получили обвинителните си актове и се наложи да им бъдат връчени в съдебната зала. Според закона за да започне процес, подсъдимите трябва да имат на разположение седем дни, в които да се запознаят с обвиненията срещу тях. Подсъдими по процеса са още бизнесменът Марио Николов и съпругата му Мариана, заедно с още няколко души.

3. Демонстративната и шумна акция „Октопод“, започнала преди 4 години, завърши тази седмица безславно. При нея бяха задържани бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, братята Йордан и Пламен Стоянови-Дамбовците, Марчело Джотолов, Николай Велков, Антон Петров-Хамстера и Момчил Кръстев. Крахът на шумния процес идва, след като с последните промени на Наказателно-процесуалния кодекс бе възстановена разпоредбата, ограничаваща прокуратурата в срок от 2 години да внесе в съда дадено дело или да го прекрати. Обвиняемите поискаха обвиненията им да бъдат внесени в съда или да бъдат свалени. Реакция от прокуратурата в установения тримесечен срок така и не последва и по тази причина казусът трябва да бъде прекратен служебно от спецсъда.

Публикувано в брой 29 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *