Досието „Пеевски“ влезе в прокуратурата, вече върви и данъчна ревизия

0
източник - Capital.bg
източник – Capital.bg

Активисти от Протестна мрежа внесоха сигнал срещу Пеевски, Бареков и Цветан Василев за организирана престъпна група

Досието „Пеевски“ с данни за него и свързаните му лица Цветан Василев (контролиращ Корпоративна търговска банка) и Николай Бареков (журналист и политик) беше внесена в Главна прокуратура във вторник, 25 февруари. В сигнала се съдържат данни и съмнения за извършени закононарушения с молба за проверка от прокуроратурата.

Копие от документа беше изпратено до Президента на Република България Росен Плевнелиев, до Европейската комисия и до всички 33 партньорски служби на ДАНС от страните от ЕС и НАТО.

Сигналът е подготвен с участието на журналисти, неправителствени организации и юристи. Той е дълъг 17 страници и обобщава факти, които са станали публично достояние от публикации в медиите, както и информация от имотни, фирмени и съдебни регистри в страната и чужбина. Очаква се прокуратурата да извърши проверка по тях за евентуалното наличие на престъпление от общ характер.

Документът има няколко направления. Първото е за народния представител от ПП на ДПС и бивш шеф на ДАНС Делян Пеевски. Анализирани са декларациите подадени от Пеевски пред Сметната палата, както и реалния му стандарт на живот. В сигнала има данни относно имотното му състояние,

ползвани активи с неизвестен краен собственик в офшорни юрисдикции, съмнения за спрени разследвания, търговия с влияние, неспазена процедура за допуск до класифицирана информация и подозрения за пробив в националната сигурност.Второто направление на сигнала е свързано с финансирането на медиите на майката на депутата от ДПС и бивш шеф на ДАНС Пеевски – Ирена Кръстева.Третото направление в сигнала е във връзка с факта, че контролираната от Цветан Василев банка КТБ има кредити към свързани лица в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения (вкл. и връзки с Пеевски и Кръстева, споменати в първата част).Четвъртото направление на сигнала е за произхода на средствата на движението “България без цензура”.

В сигнала до главния прокурор се обръща внимание, че е налице обвързаност между ръководстовто на Софийска градска прокуратура (СГП) и лица, визирани в сигнала, и се иска от г-н Цацаров да определи друга структура, която да извърши проверката.

Доколкото в сигнала се визира възможен пробив в системата за сигурност в 3-те дни, в които Делян Пеевски беше действаш шеф на ДАНС (избран от управляващата коалиция от ДПС-БСП с подкрепата на Атака по предложение на премиера Пламен Орешарски), копие е изпратено до президента, Европейската комисия и посолствата на държавите от които са 33-те партньорски служби на ДАНС.

Реакциите не закъсняха – Делян Пеевски заяви, че това е дело на кръга “Капитал” и ГЕРБ, което цели да го дискредитира, а Цветан Василев заплаши със съд вносителите. Медиите, близки до тях, излязоха със заглавия в същия ред на мисли.

А междувременно Сотир Цацаров възложи проверка по сигнала и поиска от Националната агенция по приходите да се възложат пълни данъчни ревизии.

Това е първият от поредица сигнали, които Протестна мрежа ще внесе в прокуратурата в изпълнение на операцията “Чисти ръце” и една от ултимативните й цели, а именно: Операция „Чисти ръце“ означава изваждането на мафията от обществения живот, установяване на върховенство на закона, разделение на властите и връщане на смисъла на демократичните институции.

Публикувано в брой 29 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *