Атанас Чобанов: Моят принос е да вадя на светло маневрите на задкулисието

0
източник - личен архив
източник – личен архив

Атанас Чобанов е доктор на науките по лингвистика, специално ,,машинна обработка на езика“, работи в CNRS, Франзия. В свободното си време се знаимава с публицистика и разследваща журналистика като главен редактор на сайта Биволъ.

С какво започна протестът за теб?

За мен протестът започна преди няколко години с протестите протие ликвидирането на парк ,,Странджа“. Това е автентична, гражданска кауза. Днес отново хората са на улицата за същата кауза, което показва колко силна и устойчива е мафиотската лакомия.

Успешен ли е протестът? Какво постигна и какво не успя да постигне?

Не успя да свали правителството, но успя да го изолира и да покаже до каква степен симбиозата на организираната престъпност и държавата е отровила обществото. Практически е суспендиран общественият договор. Протестът отвори кутията на Пандора и вече се говори свободно за теми табу. БСП се разцепи и, дай Боже, да се провали напълно. Протестът даде и важен импулс да се бойкйотират най-видимите продукти на мафията: лафките и медийните ѝ парцали.

Как виждаш своя личен принос в процеса на информиране на хората в страната?

Моят принос е да вадя на светло маневрите на задкулисието. Като орките и злите сили, те не обичат да са на светло.

Разкажи ни накратко за Биволъ – чия идея е проектът, как започнахте, с каква цел, как се финансирате? Не ви ли е страх?

Проектът е на Асен Йорданов. Аз научих от него за идеята през есента на 2009 г. и той ми предложи да обединим усилия, за да създадем този ресурс за разследваща журналистика. Биволъ заработи от октомври 2010 г. Припомням, че и преди това двамата с Асен правехме разследвания, но ги публикувахме в моя блог (Румяна Желева и др.). Финансирането е от дарения. За съжаление рекламодателите се страхуват да се афишират при нас. Ние не се страхуваме да пишем. Леко и приятно се работи и пише, когато не зависиш от поръчки и мръсни пари.

Чрез сайта Биволъ успявате да изнесете в пространството укривани данни за политиците и тяхното задкулисие. Как може тази информация да се пренесе до хората и да бъдат по-информирани в своя избор?

Като повече хора влязат в пространството, в което сме ние, и се освободят от фалша и подправената информация на класическите медии. Това се случва неизбежно. Ние сме си на мястото и не търсим да информираме бабите на село. За нас те са загубена кауза с ясна биологична и социополитическа перспектива. Нашият таргет е друг – младите, информираните, образованите българи, тези в чужбина. Ние сме онлайн продукт и такъв ще си останем.

Ще преживее ли България ново Възраждане? Как?

С електронно гласуване и безкомпромисна лустрация.

След падането на втората окупация как могат студентите и всички протестиращи групи да участват в изграждането на гражданското общество и пробуждането на нашия народ?

Като се мобилизират за изборите, но едновременно да не отслабват натиска. Срещу червените партизани трябва да се води партизанска война, с техните мръсни методи: диверсия, тормоз, удари под кръста и ритници по кокалчетата. Градска партизанска война не се печели с армия, строена като за парад и с хоругвите начело.

Чувстваш ли се достоен гражданин на България?

Да, заради тези десетки хиляди, които видях по улиците на София това лято, се чувствам достоен.

Какви промени конкретно очакваш да видиш изпълнени от следващото управление на страната?

Много неща очаквам. Очаквам най-вече погребване на православната тръба ,,Южен поток“ и на призрака ,,Белене“. Очаквам, колкото и омерзително да е това, за наказание Путин да ритне столчето на Цветан Василев и империята му, която се крепи на източване на държавен ресурс, да се срине.#

Публикувано в брой 25 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *