КИКИМОРА: „Няма как да останем слепи за това, което се случва в България“

0
източник - facebook страница на групата.
източник – facebook страница на групата.

КИКИМОРА е една от по-новите български метъл банди, но това съвсем не означава, че е съставена от неопитни музиканти. Съвсем наскоро групата пусна ново парче, което е посветено на антиправителствените протести у нас – „Епопея на измамените“. Разговаряме с китариста на състава – небезизвестния Николо Коцев, който е бил част от групи като Балтимор и Брейзън Абат. Втората е проект, в който участват легенди като Джо Лин Търнър и Глен Хюз. Автор е на популярната рок опера „Nostradamus“.

 

1. КИКИМОРА е една от младите български рок групи. Как стана така, че добихте популярност толкова бързо?

Имаме правилен поглед към нещата, работим много и имаме ясна цел, която знаем как да постигнем. Всичко става с много труд, ясна концепция и безкомпромисна отдаденост към задачите на бандата. КИКИМОРА е много гъвкава и разностранна банда. Работим и с големи симфонични оркестри – през 2012 г. направихме концерт с Оркестъра на БНР в зала „България“, а през 2013 г. няколко концерта с Русенска филхармония, на които изпълнявахме оперен репертоар в рок аранжимент. По този начин си осигуряваме много широк таргет – от тийнейджъри до хора на възраст.

2. Как преминават участията ви на живо и какво виждате в очите на феновете си?

Нашите участия са подчинени изцяло на публиката. Свирим винаги различно, с много импровизация, както са свирили най-великите групи на 70-те години. Студийните версии на парчетата ни са около 4 минути, но на живо всяка песен е над 6-7 минути. Феновете ни постоянно се множат, обичаме ги. Понякога ги каним да свирят с нас. Концертната ни програма е много освободена, никога не знаем какво ще се случи. Смятаме, че публиката обича това, защото се чувства като интерактивна част от събитието.

3. Китаристът на групата Николо Коцев е музикант със завидно творчество зад гърба си. Би ли ни разказал някоя интересна случка около професионалната си кариера?

Бях в Турция като музикален директор на групата на Робин Гиб. Концертът беше в Измир, на един летен театър. Час и половина преди концерта стана ясно, че Робин ще пристигне с по-късен полет и закъснява с един час. Театърът – пълен, организаторът заплаши със съд. Трябваше с групата да се справим с положението. За броени минути тримата ни вокалисти събраха 12 парчета, които никога не бяхме свирили заедно. Разписах набързо песните за бандата – буквално за 20 минути. Излязохме на сцената и направихме чудесен едночасов концерт с кавъри, естествено, но публиката помисли, че така загряваме за Робин Гиб. Докато разтягахме края на последното парче (помня, че беше Purple Rain), ми направиха знак, че Робин е пристигнал. Обявихме го и той излезе на сцената, като че ли нищо не се е случило… Никой не разбра за гафа :-)

4. Можем ли скоро да очакваме албум от КИКИМОРА?

От албум на КИКИМОРА няма никакъв смисъл. Албумът отдавна не е символ на благополучие или постижение, защото всеки може да направи албум почти в домашни условия. Всичко, което създаваме, се разпространява свободно в Интернет. Критерият за успех на една група е многобройната публика на концертите й, а това се постига само със страхотни парчета. Все още има какво да се желае по отношение на мащаба на нашата публика, но с времето всичко ще си дойде на мястото.

5. Скоро пуснахте нова песен – „Епопея на измамените“, в която в свой стил представяте продължителните протести срещу сегашното правителство. Как дойде идеята за нея, КИКИМОРА не е от групите, чиято музика е посветена на гражданското общество?

КИКИМОРА е група, която в текстовете си набляга на социалните и житейски проблеми. Няма как да останем слепи за това, което се случва в България. Ако не бяхме написали песен за протестите, нямаше да сме верни на себе си. Освен това темата на песента доста приляга на една рок група.

6. От тази песен се вижда, че не стоите безучастни към съдбата на България. Какво е отношението ви към управляващите и като цяло към политиката?

Управляващите са избрани от народ, който няма обективен поглед към нещата. Познавам хора, които са верни до гроб на БКП, защото тя е била добра към тях навремето и ги е ползвала за собствените си диктаторски цели. Какво да кажат обаче тези, към които БКП не се е отнасяла добре, и имали ли са те право да не харесват БКП? Сега времената са други – възрастните хора трябва да мислят за бъдещето, когато гласуват, за децата и внуците си, а не за самите себе си. В сегашната ситуация ние сме затворници на „демокрацията“ и заложници на четирима души в Народното събрание. Ужасно неправилно е едно Народно събрание от 240 депутати да има само четири гласа, дадени от хора, които се карат помежду си, но не за доброто на избирателите си. Демокрация?

7. А какво повече бихте казали за протестите?

Жалко че утихнаха. Все пак свършената работа е огромна. Ще дойде време, когато това ще излезе наяве. Поклон пред всички, които участваха.

8. Какво трябва да се промени в България, за да заживеем по-добре?

Независими доблестни и мъдри хора от народа за народни представители. Спирането на партийните субсидии е единственият начин да се отървем от корумпирани политици. Да се наблегне на развитието на селското стопанство – единствената потенциално печеливша дейност в страна, където камък да хвърлиш в пръстта – ще поникне. Така ще се съживят загиващите ни села, ще се изгради нужна инфраструктура и младите ще предпочетат да си останат по домовете, вместо да робуват за жълти стотинки в чужбина. Холандия от години трови цяла Европа с безвкусните си пластмасови плодове и зеленчуци, защо България да не може да произвежда в нужните количества? Национализация на електро- и водоснабдяване. Тогава държавата, която дава 80 лева пенсия на възрастните, ще трябва да се погрижи и отоплението им да е 7 лева на месец :-)

9. Какво послание бихте отправили към българския народ?

Гласувайте задъжително – обективно, за бъдещето и благоденствието на народа. Забравете личните си изгоди и мислете за децата и държавата си!

Публикувано в брой 34 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *