Кирил Русев: Цялата политическа система трябва да бъде променена

0
източник - личен архив
източник – личен архив

Работил в Института по астрономия към БАН. Преподавал в НБУ „Визуални изкуства и комуникации“. Републикански шампион по спортно катерене. Председател на Българска федерация по катерене и алпинизъм. От 2009 г. е директор на Планинската спасителна служба. Обича да рисува и да се занимава с фотография и документални филми. Има открита и ясна гражданска позиция. Безпартиен.

С какво започна протестът за теб?

На първо място искам да уточня, че каквото и отношение да имам към процесите в обществото, аз го изразявам единствено като гражданин на страната, без да въвличам в това служебното си положение. Протестът започна за мен с безобразното и безочливо предложение за назначаването на Пеевски, както за повечето граждани, които излязоха на улиците онзи ден през юни 2013-та, за да изразят недоволството и гражданската си позиция.

Шеф си на Планинската спасителна служба. Какво е състоянието й в момента?

Службата работи нормално с повече от 600 доброволци и 45 щатни служители в 32 отряда в страната. Екипировката и съоръженията, с които работим, са на едно доста добро ниво. Разбира се, има какво още да се желае, но на този етап се справяме със ситуацията. Нивото на компетентност и адекватност на планинските спасители е отлично и с нищо не отстъпваме на колегите си от Европа и по специално тези от алпийските страни. Ежегодно провеждаме квалификационни курсове, често съвместно с колегите от Швейцария, Германия, Австрия и др.

В България много липсва система за спасяване от въздуха с хеликоптери. Известили сме отговорните институции и правителството, но за съжаление нищо не се прави по този въпрос. Постарали сме се едновременно с това да обучим кадри за такъв вид спасяване, но държавата нехае. Ние използваме военни хеликоптери и хеликоптери на Авиоотряд 28, но само в изключителни случаи.

Трябва да се създаде единна система, както във всички европейски страни. Към момента зимният сезон е в разгара си, и макар да няма много сняг, ние имаме доста работа по всички зимни курорти и ски-писти. Едновременно с това този сезон се забелязва и тенденция за увеличаване на спасителните акции в планината, извън ски-пистите. Проведохме вече няколко доста сложни и тежки операции.

Какво е за теб планината?

Храм, призвание, място, където реализирам едни от най- съкровените си намерения. Отнасям се към нея с уважение и страхопочитание. Там намирам и така трудно доловимото в напрегнатото ни ежедневие усещане за свобода.

Какво мислиш за отменените решения на ВАС за казусите „Пирин“ и „Странджа“, които на практика узаконяват незаконното строителство на територията им?

Пълно безобразие! Такова незачитане на природата и на най-ценните ресурси на страната… заради частни локални интереси. Тези хора трябва да бъдат съдени, не само за престъпление срещу българския народ, а за престъпление срещу човечеството.

Преди време арестуваха съпругата ти Руми, една нейна снимка с пейка и полицаи наоколо обиколи Фейсбук. Разкажи ни малко повече – защо я арестуваха, какво последва след ареста?

Това отново беше чиста провокация от страна на полицаите, чисто недоразумение. Тя не е била помолена нито й е било наредено да напусне пейката или района, както се спекулира. Няма такаво предупреждение. Това си е чиста провокация и ненужно медийно шоу от страна на полицаите – 8 души, опитни професионалисти, да не могат да откачат една жена от пейка?! А я носят и правят демонстрация пред медиите. Тя беше един мирно протестиращ, попаднал в провокативните и манипулационни въртележки на властта. Арестувана беше съвсем неправомерно, бяха повдигнати скалъпени обвинения за неизпълнение на полицейско разпореждане, обида над полицаи и че била ритнала полицай. Бързо и без разпит на свидетели беше наложена административна мярка глоба. Тя обжалва това решение и делото беше върнато за доизясняване след разпит на свидетели. Обжалването бе за това, че я обвиниха в обида над полицаи, което тя никога не е правила през живота си, дори и към други хора. В целия ход на протестите винаги е била достоен и мирно протестиращ гражданин. Аз лично приветствам и се прекланям пред нея и всички, които изразяват гражданската си позиция открито и ясно. За съжаление политичиската класа не иска да чуе никого.

Дъщеря ти е една от Ранобудните студенти. Какво мислиш за тях? Успя ли окупацията според теб?

Прекланям се и пред тях! Пред техния дух, усърдие, отдаденост, искреност и чистота. Аз знам през какво е минала дъщеря ми, усилия, лишения, безсънни нощи, събрания, за да може процесът на техния протест да е гладък и чист. Това е една малка надежда, че в нашето общество се случва нещо прекрасно. Една малка част, за съжаление, е узряла до „гражданското общество“ и тази част е от най-младите, енергични и интелигентни хора. Мисля, че окупацията свърши своята работа. Доказа, че може без насилие да се отправят послания по оригинален начин и да се разпространяват идеи. Показа на самите студенти, че това е сериозна задача и никак не е лесна. В пътя досега те намериха отговори за начина, по който живеем, какво искат, как да живеят и да се развиват в една свободна страна. Пожелавам им успех, а и на всички нас, които сме с тях!

Чувстваш ли се достоен гражданин на България?

Да, определено! Но, за съжаление, все повече се омерзявам от цялостната среда, насадена ни от поредица злонамерени управляващи и задкулисни сили и играчи. Разтревожен съм и от това, че все по-малка част от гражданите желаят да вземат истинска гражданска позиция и се скатават някъде на скришно и топло.

Ще преживее ли България ново Възраждане?

Дълбоко вярвам в това, но знам, че няма да е лесно. Необходима е огромна воля и желание на много хора. И най-вече сред бъдещия управляващ елит. Съмнявам се, че на този етап такъв елит може да бъде излъчен. Надеждата ми е в следващи поколения и процеси, които наистина да могат да довеждат на власт най-адекватните и прогресивни личности.

Какво според теб трябва да се случи след оставката?

Самото правителство не е най-големият проблем. Постановяването му беше проблемът. Самото съгласие на управляващите в момента да се коалират с невъзможни партньори, само и само да вземат властта на всяка цена. С това беше подменен и вотът не само на техните избиратели, а и на много други. Бяха жертвани идеи и програми срещу сделки. И плодовете не закъсняха, първо случаят „Пеевски“, сега номерата на Сидеров и какво ли още не. Цялата политическа система трябва да бъде променена, не само Правителството или Парламента. Но каквото и да се прави в момента, трябва да има бързи промени, защото ситуацията наистина е невъзможна и няма да доведе до нещо добро, ако веднага не бъде коренно променена.

Публикувано в брой 24 на вестник „Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *