Интервю с Милен Шопов

0
снимка - Михаил Самарджиев
снимка – Михаил Самарджиев

Милен Шопов е адвокат от София. В следващите редове ни разказва за новия Закон за МВР, толкова шумно обсъждан в общественото пространство.

Дни след окончателното приемане на новия Закон за МВР (ЗМВР) какво очаквате да се случи със закона, със системата, с държавата в новите условия?

На първо място очаквам и това определено ще се случи – Президентът да наложи вето. В противен случай със системата на МВР, дори и в настоящия ѝ нездрав вид, на практика е свършено. Ще бъде напълно овладяна, ще остане нереформирана, нездрава и на практика неизползваема за изпълнението на основните задачи, които обществото ѝ вменява. Колкото до държавата, по-скоро трябва да говорим за властта. Властта ще продължи да бъде пазена добре, но от все по-неефективна и все по-безропотно подчинена полиция.

Знаем, че законът има много несъвършенства. Кои са основните, които бихте подчертали? Може би онези текстове, с които правомощията на полицаите се разширяват?

На практика правомощията на полицията остават същите. Тезата, че полицаите на улицата ще имат повече права да бият, да задържат и да стрелят, е несъстоятелна. И тя по-скоро е прах в очите на хората, а и на заетите в системата на МВР. Зад паравана, зад тази димна завеса всъщност стоят основните промени. На първо място полицаите са излъгани, че ще получат ново увеличение на заплатите и примамливи социални придобивки. Това няма да се случи. Тъкмо напротив: редица досега съществуващи „благини“ ще изчезнат. Това са ведомствените столове и бюфети (лавки), допълнителният отпуск за извънреден труд, ваучерите за храна на лицата, работещи в МВР по трудово правоотношение. Критериите за израстване в системата стават абсолютно непрозрачни. Детайлна уредба на законово равнище в тази връзка няма. Отпадат конкурсите, критикувани през годините заради превратното им провеждане, но непроменени като съдържание и начин на употреба. А беше просто, твърде просто можеха да се отстранят проблемните моменти, създаващи възможност за тенденциозност. Предвиждам, че ще се премине към системата на оценяване, позната от ДАНС (наредба на министъра ще посочи начините и механизмите за оценяване на работата на служителите). А там, ако не знаете, най-голям брой точки се дават за донос срещу колега.

Лош и неработещ закон, така ли?

Както и преди съм казвал: най-големият проблем на новия Закон за МВР, както и на всички преди него, е липсата на концептуална новост. Мерките „на парче“ не са концепция. Особено когато са във вреда на системата, а оттам и на обществото. Не би трябвало да се започва с набързо скалъпен закон, а с концепция за сектора, която коренно да го промени и на практика да го създаде наново. Вместо това се извършиха масови пенсионирания и уволнения в системата. От нея излязоха утвърдени професионалисти, за да бъдат върнати на изключително високи длъжности и нива пенсионери – бивши служители, които повече от три години не са полагали труд не само в МВР, а и никъде другаде. С тяхната „експертиза“ явно ръководството на министерството възнамерява да громи престъпността, назначавайки ги в пълно нарушение на закона. Докато перспективните служители получават ясен и доста звучен сигнал, че за тях перспектива за развитие няма. Изцяло „авторски“ схеми на министъра се прилагаха при стария закон, ще се прилагат и при действието на току-що приетия. Схемата за назначаване на високи ръководни длъжности на хора, външни за системата, позната от мое изследване като „Комисар за един ден“, не е препятствана от новия закон, а тъкмо напротив. Защото конкурсите за първоначално постъпване в МВР остават, макар и да няма особен смисъл от това, ако не се провеждат по правилата.

Структурните промени, предвидени в закона, смислени ли са?

Не, абсолютно са безсмислени. Всички отдавна се умориха от това всяка нова власт да пренарежда структурите в системата. В този случай това не само няма смисъл, но и за пръв път открито и на законово равнище се предвижда презастъпване на функциите на основните звена в системата. Те хем ще са отделни, хем ще вършат едно и също. За ефективността им само можем да гадаем. Защото в МВР вече ще растат най-удобните, а не най-добрите и най-необходимите за системата.

Публикувано в брой 41 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *