Коалицията „Финансов надзор“

0
източник - Mediapool
източник – Mediapool

Решение на Народното събрание, взето с гласовете на 67 депутати от ГЕРБ, 30 от БСП, 29 от ДПС и 2 от „Атака“. Не, това не е футуристичен хорър-сценарий за събития в следващото Народно събрание. Не е и поздравителен адрес или съболезнователно послание по повод събитие в някоя приятелска страна, гласуван в скучен парламентарен следобед. Това е решение за избор на зам.-председател и член на Комисията по финансов надзор от 24 януари тази година.

Добре, ще каже някой, някаква комисия, някакви хора, какво толкова? Има едно обстоятелство, което ни кара да бъдем внимателни

предложението е внесено от председателя на парламента Миков и гласувано светкавично, след промяна на дневния ред в последната минута, за общо 20 мин. по злополучния сценарий от 14 юни миналата година. И сега, както тогава, в парламентарната група на левицата настъпи смут, а депутатът Георги Кадиев отново се противопостави на процедурата и кандидатурите.

 Защо Комисията по финансов надзор е важна?

Нейната цел по дефиниция е да поддържа стабилност и прозрачност на небанковата финансова система в България, т.е. това е държавният надзорен, регулаторен и лицензионен орган на застрахователните и осигурителните дружества,акционерните дружества, фондовата борса и финансовите къщи. Тежестта на комисията се онагледява от начина, по който сегашният й председател Стоян Мавродиев беше избран. По-малко от година след началото на своето управление ГЕРБ инициира промени в Закона за КФН. Един от вносителите на промените е тогавашният депутат от ГЕРБ Мавродиев. В преходните и заключителните разпоредби се намалява броят на ръководството на комисията от 7 на 5 души и покрай тази промяна е сменен и председателят на комисията,макар от началото на мандата му да бе минала едва година. Вероятно това е един от уникалните случаи, когато депутат внася поправки в закон, които водят директно до избора му за по-висока длъжност.

 Интереси

След идването на правителството „Орешарски“ Мавродиев безспорно е наясно, че 6-годишният му мандат не означава нищо, ако новото мнозинство не реши да промени закона. Още повече, че председателят на КФН, който е заменен по така описания начин, е настоящият министър на финансите Чобанов. В периода на първото окопитване на правителството през септември, когато перспективата за оцеляването му започва да изглежда реална, Мавродиев повдига обвинение срещу бившите министри Трайков и Дянков, както и срещу един от основните противници на Цв. Василев–Пеевски – издателя на „Капитал“ Иво Прокопиев. В обвинението се твърди, че тримата са продали по престъпен начин остатъчния държавен дял в Електроразпределителното дружество с основен собственик EVN. Освен че подобно обвинение е недоказуемо, прави впечатление, че неговите мишени са еднакво удобни на бившите и настоящите управляващи, както и на топлата връзка между тях в лицето на Цветан Василев–Делян Пеевски. Трайков беше уволнен от предишното правителство и към момента вече е ангажиран активно с друга опозиционна политическа сила, а Дянков изпадна в немилост в последните седмици на кабинета „Борисов“. В свое телевизионно участие Мавродиев определи Иво Прокопиев с думите: „най-точно на определението за олигарх отговаря г-н Прокопиев. От самото начало той изкупува на безценица предприятия. Това е един човек, който има сериозни отношения с правораздавателната система“. Друг забележителен случай, в който ролята на КФН е неясна, е обвинението от лятото на 2012 г. към тогавашния собственик на вестниците „24 часа“ и„Труд“, Огнян Донев, в прехвърляне на акции от едно свое дружество в друго, при което, според твърденията на прокуратурата, е ощетил държавата. Впоследствие Донев бе оправдан, но междувременно се отказа от собствеността си върху вестниците. В резултат при новите собственици тяхното отношение към Василев – Пеевски се промени из основи.

 Кои са новите назначения в КФН, гласувани по светкавичната процедура?

За зам.-председател по надзора на застрахователните дружества е назначена Ралица Агайн, член на Комисията по финансов надзор отпреди промените през 2010 г. Разследване на сайта„Биволъ“ доказа, че другото ново назначение –Владимир Савов, е работил в руска финансова компания „Откритие“ със сериозното участие на един от основните инвеститори в банката на Василев – държавната руска ВТБ.

Единствено времето ще покаже, дали тези назначения в ресора на Комисията по финансов надзор „Застрахователни дружества“ ще доведат по промяна в поведението на поднадзорните компании, което да е свидетелство за определена тенденция, прокарвана от новите назначения. Едва тази седмица приключи сагата с продажбата на най-голямото частно осигурително дружество „Доверие“. Собственикътна Дружеството, австрийската Vienna InsuranceGroup се отказа от сделката, а Стоян Мавродиев огласи публично,че това било станало след негов натиск и упорство. Така се печели доверие, ако и това да e трудно доказуемо. Какво предстои обаче? Ще се появи ли друг голям купувач, който да е добре известен на българския пазар? Очакваме развръзката.

 На този етап обаче прави впечатление удивителното единомислие на мнозинство и парламентарна опозиция по отношение на Комисията по финансов надзор. Опитът и логиката показват, че такава коалиция по темата финансов надзор няма как да е случайна.#

Публикувано в брой 25 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *