Кой и за какво се бори – ,,Глас народен“

0

maxresdefaultЕто, че в самия край на рубриката ни дойде време и за ,,Глас народен“. Пуснете си парче на ,,Хиподил“ веднага – това е заповед.

Силната страна на ,,Глас народен“ винаги е била, че са интересни, нестандартни и иновативни. Слабата – че трудно могат да бъдат взети насериозно. Подобна е и програмата им. Сериозни политики и стратегии липсват. Вместо тях си имаме различни предложения в отделните сектори. Някои от тях са доста добри, други – не толкова, за трети – може би просто светът не е дораснал. Където не е достигала експертност е карано на принципа ,,С лопатата напред!“. Един бърз полет над секторите:

Сред полезните предложения в съдебната система е възможността за назначаване на служебен адвокат за неплатежоспособни граждани, дори по граждански дела. Засилване на гражданският контрол в съда пък звучи като направо задължителна идея, но не е предложен механизъм, по който това да се случи. Затова си е останала в сферата на пожеланията. Други идеи, като тази прокуратурата да премине в изпълнителната власт, звучат прекалено откачено, за да ги си представим наяве.

Предложенията в сектора за социална политика са доста общи и наивни, макар и вероятно да са искрени. Както и да е, ,,увеличаване на пенсиите, чрез растеж на икономиката“ и ,,борба с бедността“ звучат почти като ранен Волен Сидеров. Да обещаваш увеличаване на детските надбавки без да посочиш откъде ще дойдат финансите, също. ,,Глас народен“ е симпатична партия и е хубаво да се научи да бяга от подобни популизми. Вдигаме палец на предложението за дългосрочна стратегия в спорта, макар че пак звучи прекалено общо. И все пак – действително има крещяща нужда от такава, затова се надяваме ако ,,петлите“ вкарат хора в парламента, те да оказват натиск по тази линия.

В икономиката няма нещо по-интересно. Предимно стандартните приказки за прозрачност при обществените поръчки, борба с монополите, стимулиране на малкия и среден бизнес. При това не става ясно чрез какви методи ще се постигат изброените неща. Доста по-полезно щеше да е, да извадят и тук някое свежо предложение вместо общо говорене. Все пак прави добро впечатление, че е сложен акцент върху иновациите и изграждането на благоприятна среда за развитие на новите български технологии. Пожелаваме им в бъдеще да направят и по-конкретна стратегия в тази посока.

Вероятно най-силната страница в програмата им е интернет сектора. Тук ,,Глас народен“ бягат с няколко обиколки пред повечето партии, които явно забравят, че политическите платформи трябва да звучат освен всичко друго и съвременно. Предложенията им в този сектор веднага биха хванали окото на младите граждани – пълен достъп до обществена информация, електронно правителство, неприкосновеност на личните данни в мрежата, подкрепа за торентите и свободната обмяна на информация, отворен код за българското IT управление, както и превръщането в държавна политика правото на неограничен и безплатен достъп на всеки българин до интернет. Голям плюс за ,,Глас народен“ тук.

В сектор образование за съжаление не е избягано от популизма за ,,увеличаване на учителските заплати“. Не че такова не е нужно, но на голи обещания без конкретна визия сме се наслушали. Говори се и за цялостно преосмисляне на учебната програма в целия период на обучение. Доста общо и може би нелишено от смисъл предложение, но за да се осъществи е необходима страшно много работа и голям обществен дебат. Хубавото е, че отново е предложен по-модерен поглед – предлагат се кръжочни дейности, съчетаване на училищна и читалищна дейност, както и нови разчупени форми на обучение. Нямаше да е лошо обаче да видим изброени няколко конкретни такива.

За университетите пък направо е извадена голямата лопата – предлага се масово закриване на излишните и обновление в преподавателските редици. В сектора наистина цари безвремие и може би наистина трябват радикални промени. С лопатата обаче няма да стане – не може да се реже самоцелно, а отново с ясна визия и стратегия, каквито от ,,Глас народен“ все още не ни показват. Предлагат се и оборудвани центрове за практикуване, които да осигуряват професионален старт на завършващите студенти. Страхотна, но и ужасно скъпа идея. Докато не се посочат финансови източници за реализирането ѝ и тя си остава красиво намерение.

Палец нагоре вдигаме за науката – предложенията там са прости, но пък изглеждат постижими при достатъчно натиск – данъчни облекчения за научната дейност в индустрията, както и финансирането на изследванията да бъде поне равно на средното за ЕС.

И за да ни оставят безмълвни, в самия край на програмата ,,Глас народен“ са сложили предожението за легализация на марихуаната за медицински цели. По тази тема се изговори много и то не само у нас. Мненията също са много. Ние няма да взимаме страна, но просто ни се искаше програмата да завърши по друг начин. Темата е сериозна, но мнозинството от читателите вече си представиха напушени хипита на всеки софийски ъгъл. А това няма да разреши големия проблем на ,,Глас народен“ – хората да започнат да ги взимат насериозно и съответно да дават гласа си за тях.

В обобщение – по-скоро положителна оценка на програмата. Можем да я наречем интересна и модерна, обаче в същото време е и доста постна – няма почти никаква визия за повечето от секторите. Необходимо е да се добави голямо количество експертност към нея. На ,,петлите“ им предстои още много, много работа, за да се превърнат от симпатична партия в някакъв по-реален фактор в политиката. Но пък им стискаме палци.

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *