Приемственост в здравеопазването

0
източник - БГНЕС
източник – БГНЕС

Детското и майчино здраве, спешната медицинска помощ и въвеждането на електронно здравеопазване“ посочи като свои приоритети новосформираният екип на Министерството на здравеопазването, което бе оглавено от д­-р Петър Москов от квотата на Реформаторския блок.

Така поставени нещата, досега не сме казали нищо ново. Същите приоритети долу­ горе чертаеше здравното министерство и при управлението на д­р Таня Андреева.

В условията на демографска криза и критично пропорционално несъответствие между поколенията, децата и майките се поставят на първо място. Всъщност, май на второ, защото т.нар. „електронно“ или „е­-здравеопазване“, според експертите, е единственият начин да се ограничи източването на вечно закъсалата Национална здравно­осигурителна каса (НЗОК). Електронната система ще позволи
потребителите на медицински услуги у нас вече да могат да отварят собствените си здравни досиета онлайн, като използват специален код за достъп. Такъв и сега всеки може да получи от съответно регионално звено на здравната каса, но с него могат да се правят само справки за здравноосигурителния статус и внесените болнични листи. Целта е с въвеждането на новата система гражданите да могат да следят в реално време какви здравни услуги са получили, като така ще се избегне отчитането на неизпълнени дейности от страна на лекарите и болниците.

Така стигаме до следващото deja vu. Натоварен да отговаря за този изключително важен приоритет, а именно, електронното правителство, е единият от тримата ново заместник­-министри ­ д-­р Бойко Пенков, който заемаше същия пост и по времето на кабинета на Орешарски. Не бързайте обаче да си правите изводи ­ – Пенков далеч не е в политиката от вчера. Той има диплома по вътрешни болести от Медицинската академия в София и по здравен мениджмънт от цели седем университета в страната и чужбина, в т.ч. Япония и Великобритания. Периода 1994­- 1999 г. прекарва като началник на отдел „Международно сътрудничество“ на здравното министерство, докато едно след друго се сменят правителствата на Ренета Инджова, Жан Виденов, Стефан Софиянски и Иван Костов. Зам.-­министърът също така е и вторият директор в историята на НЗОК след създателя й Илко Семерджиев. В CV-­то на Пенков изпъква и една сделка от 2000 г., за която бе обвинен, че е заобиколил текстовете на Закона за обществените поръчки и е ощетил държавата със 760 хил. германски марки, като е сключил договор с фирмата „Аремис Софт“… за изграждане на интегрирана информационна система на НЗОК. В този ред на мисли, Пенков изглежда като че ли призван да дари България с така необходимото й е-­здравеопазване и няма да се пенсионира, докато не изпълни тази си мисия.

Другите двама зам.­-министри от екипа на Москов са десният д-­р Ваньо Шарков и д­-р Адам Персенски от ГЕРБ. Шарков бе натоварен с управлението при кризи, медицинските дейности, медицинското образование и квалификация, както и за обществените поръчки. Персенски, управител на многопрофилната болница в Ардино, пък ще се занимава с международните проекти, донорските програми, европейската координация, ще отговаря за общественото здраве, лекарствените продукти и ваксините от ресора на главния държавен инспектор.

Междувременно, оставаме в тръпнещо очакване да видим нещо ново и това може би ще се случи в следващите дни, когато се очаква здравният министър да внесе концепция за реформи в спешната помощ. Освен ако и тя не е онази, която изготви екипът на Андреева м.г. Чертаеха се планове за строене на дузина комплекси за спешна помощ, а за пример на всяка медийна изява се даваше баснословната реформа на д-­р Раед Арафат в Румъния. Северната ни съседка от няколко години разполага с много добра материална база и ниво на спешната помощ, а когато румънски туристически автобус се обърна в Прохода на Републиката у нас през септември т.г., от там изпратиха няколко хеликоптера за най­-пострадалите.

Какво планира да реформира в спешната помощ ще стане по-­ясно след обнародването на концепцията. Министърът засега спомена само, че има идея центровете за бърза помощ да си поделят пациентите според конкретния случай. Ще се работи с кодове „зелен“, „син“ и „червен“, в зависимост от това колко е спешна лекарската намеса. Има желание да се вдигат и заплати, но това зависи от бюджета, който тепърва ще се оформя.

Москов заяви, че е поискал за 2015 г. да се планират не по-­малко пари за здравеопазване, отколкото бяха дадени т.г. ­ по план плюс двете актуализации, които вляха извънредно общо около 400 млн. лв. в портфейла на НЗОК, 46 млн. допълнително бяха дадени на здравното министерство. По думите на новия министър, тази година за последен път се е действало, „защото така“, и здравеопазването ни предстои да се промени.

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *