Интервю с Георги Илиев – Една победа на гражданското общество

0
снимка - Васил Гарнизов
снимка – Васил Гарнизов

Георги Илиев е част от 13-тимата, които внесоха сигнал в Прокуратурата за проверка на действия, приходи и имоти на Делян Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев. Главният прокурор нареди проверката още на следващия ден, а веднага след това срещу групата заваляха обвинения за задкулисие и манипулирани игри. Шефът на КТБ Цв. Василев дори е отправил насрещен сигнал за накърняване на доброто име на него и институцията, която представлява.

1. Георги, ти си част от групата, която внесе сигнал в Прокуратурата за разследване на действията на определени лица. Разкажи ни повече за това. Имате ли конкретни факти и доказателства срещу тримата, или предоставяте на Прокуратурата само подозрения, които да бъдат разследвани?

– Сигналът е подготвен с помощта на много хора, като най-тежката част от работата бе дело на Николай Стайков – координатор на сайта NОрешарски. В него са посочени повече от 35 факти и обстоятелства, станали публично известни, чрез отразяването им в български и чуждестранни медии, като допълнително са приложени и документи, в подкрепа на някои от тях. Всички вносители са членове на Протестна Мрежа и този сигнал е първата реална стъпка за операция „Чисти ръце“ да спре само да се говори – това е продължение на операцията де юре. Позоваваме се на чл. 204 от НПК, който задължава обществеността да съдейства на органите на прокуратурата и очакваме резултатите от тяхното разследване. Самият факт, че прокуратурата разпореди това разследване, е вече една победа на гражданското общество, независимо от крайния резултат. Това е доказателство, че обществото разполага с работещи инструменти за самозащита.

2. Протестна мрежа първа заговори още през месец октомври 2013 г. в днешното политическо пространство за операция „Чисти ръце“, а след това идеята бе подхваната от мнозина и се използва за какво ли не. Тази акция част от операцията ли е и какво можем да очакваме занапред?

– Истина е, че дори единият от хората, посочени в сигнала – новосъздаденият политик Николай Бареков, се опитва да открадне операция „Чисти ръце“ и да я използва. Хора, които разбират повече от мен от ПР, споделиха, че това е нормална практика за дискредитиране – за идеята да говори някой, който не се ползва с доверие, да я свърже с личността си и така да я обезцени, но мисля, че този път няма да успее. Подготвяме нови сигнали, както и допълнение към този.

3. Г-н Цветан Василев внесе обратен сигнал срещу трима души от групата за накърняване на доброто име и бизнес репутацията му с обвинения за участие в „организирана престъпна група“. Присъства ли тази квалификация във вашия сигнал и откъде смятате, че г-н Василев има информация за естеството на сигнала?

– Да, посочваме, че според нас има достатъчно данни за образуване на досъдебно производство и начало на разследване за наличието на организирана престъпна група. Още от самото начало решихме да не правим съдържанието на сигнала публично, за да видим дали ще има „изтичане“ на информация. Искрено се надявам, че г-н Василев е разбрал за съдържанието на сигнала по законен път.

4. Защо според теб обратният сигнал не бе срещу цялата група, а само срещу три от нейните лица?

– Личното ми мнение е, че тримата са подбрани не само като едни от най-активните протестиращи, а и като даващи възможност да бъдат атакувани съгласно известните вече „опорни точки“ – Николай като бивш служител на Капитал, а Асен и Антоанета – като представители на НПО сектора в България, който се финансира напълно прозрачно, но все още е обект на спекулации и инсинуации.

5. Какво очаквате да произлезе от двата сигнала?

Очаквам прокуратурата да си свърши съвестно работата и по двата сигнала – нищо повече. Не искам да казвам какви резултати очаквам – това би било някакъв вид вмешателство в работата.

6. Бихте ли насърчили обикновения гражданин да се ползва от правата си и да се осланя на държавните органи, когато има проблеми, притеснения или факти?

– Разбира се, нали това е смисълът на държавната администрация – да служи на гражданите, но отношенията между тях трябва да са изградени на базата на взаимното уважение.

7. Как може всеки отделен човек да участва в операция „Чисти ръце“ – дали да се свърже с някого за съвет и правна помощ, или да разчита на собствените си граждански права и активност?

– Операция „Чисти ръце“, според мен, е дългосрочна задача на цялото общество и ще отнеме доста ресурси, затова всеки, който допринесе дори и малко, ще е направил много. Всеки е свободен да подготви подобен сигнал и да го внесе. Рабира се, желателно е, той да бъде съгласуван с юрист относно правната си тежест, защото иначе би било разхищение – както лично за него, така и за държавните органи. Но да не забравяме и първите две стъпки от опрерацията, както бяха посочени в декларацията на Протестна мрежа от октомври: ОСТАВКА! ИЗБОРИ!

Публикувано в брой 31 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *