Листопад – Реформаторски блок

0
източник - Webcafe.bg
източник – Webcafe.bg

Продължаваме предизборната си рубрика ,,Листопад“, в която коментираме състава на партийните листи. Представяме ви някои от по-интересните водачи на листи в Реформаторския блок.


pokana1 МИР Благоевград

Атанас Атанасов.

От къде да започнем тази приказка, пълна с вълшебства и изненади?

Прокурор в Разградски съдебен окръг от 1988 до 1992 г., директор на РДВР – Разград от 1992 до 1995 г., междувременно през 1993 г. специализира “Борба с международния тероризъм” в Държавния департамент на САЩ. След кратка адвокатска практика, през 1997 г. Президентът Петър Стоянов го назначава за Секретар на МВР и Директор на НСС, за да изпълни една историческа мисия.

На 10 декември 1999 година предоставя на министър-председателя Иван Костов списък с 226 имена от доклад за корупция. Впоследствие са уволнени десет министри, сред които Богомил Бонев (министър на вътрешните работи), Марио Тагарински и Александър Божков, а Атанасов е удостоен със звание генерал-майор с Указ на Президента. Интересно, нали? Четете нататък.

През 2001 г. се провеждат президентски избори. По време на телевизионен дебат с участието на Богомил Бонев, Петър Стоянов изважда секретната папка, съдържаща доклада на Атанасов, в който Бонев е уличен в контакти със съмнителни лица. Водещият Иво Инджев я прочита в ефир. Изборите, обаче печели Георги Първанов, който извършва една ключова кадрова промяна – освобождава Атанасов от поста директор на Национална служба Сигурност.

И така, от юли 2005 до юни 2009 г., ген. Атанасов е депутат в 40-то Народно събрание (т.нар. Тройна коалиция начело със Сергей Станишев) от партия Демократи за силна България (ДСБ), където е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, постоянната подкомисия за контрол върху работата на службите за сигурност и на службите за обществен ред, комисията за борба с корупцията и… член на временната анкетна комисия за изясняване на случая „Куйович“. Въпросният случай касае сръбския наркобос Будимир Куйович, който е заловен с 60 кг хероин на 29. 12. 2007 г. при акция на антимафиоти от ОДП-Стара Загора и неговите взаимоотношения с висши полицейски служители от ръководството на МВР, за които се предполага, че са съпричастни и покровителстват производството на амфетамини в страната и трафика на наркотици през България. Тъкмо задача за ген. Атанасов, който се провиква през трибуната: „Ние от опозицията няма да оставим така нещата и цялата информация за производството и търговията със синтетична дрога ще стане достояние на българското общество“.

На 25.01.2008 г. прокуратурата се отказва от случая и не образува досъдебно производство. В началото на 2008 е създадена временна анкетна комисия за изясняване на случая „Куйович“, която има за цел да изясни причините и условията, при които Будимир Куйович, екстрадиран със заповед от директора на НСБОП-МВР, е продължил да пребивава в страната, като е получил документ за самоличност от компетентни български власти.

Докладът на комисията е съставиен от депутати, между които Мая Манолова и Касим Дал. Според доклада не е извършван политчески чадър над сръбския гражданин Будимир Куйович от страна на МВР. Случаят приключва с няколко дисциплинарни уволнения.

В началото на 2012 ген. Атанасов изважда документи по делото „Октопод“, с които уличава бившия главен прокурор Никола Филчев, че се е застъпил за Алексей Петров, който е главен обвиняем по случая.
Явно ген. Атанасов не се е отказал да се бори срещу корупцията по върховете на властта. Доказал многократно своята борбеност, професионализъм и принадлежност, той би бил сигурно и надеждно оръжие в разчистването на политически сметки.

 

fdsfdsfd2 МИР Бургас

Костадин Марков

Водачът на партийната листа на Реформаторския блок в Бургас е с противоречиво минало. Неговото име се свързва с това на брат му Борис Марков, който дълги години беше ковчежник, както и временен председател на СДС, от която партия е издигнат и Константин Марков. Понастоящем кандидатът е зам.-кмет в сферата на строитеелството на Община Бургас. На предсрочните парламентарни избори през 2013 г. Марков отново беше водач на листата на СДС в Бургас, но партията не успя да прескочи избирателния праг от 4%. Марков е и зам.-председател на Съюза на демократичните сили.

Радан Кънев Реформаторски блок Cropped (1)3 МИР Варна

Радан Кънев

За Радан Кънев е изписано много. Много хора определят председателската му роля в ДСБ като неуместна, но е факт, че Кънев спомогна успешно да консолидира 7, а по-късно 5 партии в редиците на Реформаторския блок и успя да стане негов ръководител. Въпреки това неговата номинация за председател на коалицията пропадна, след като ПП „Движение България на гражданите“ и СДС поискаха конгреса за ръководител на блока да се проведе след изборите – на 10.11.2014 г. Самият Кънев оттегли номинацията в отговор на действията на коалиционните си изборни партньори. Синият лидер има и проблеми с отърсването на образа на ДСБ, който е завещан от дългогодишния председател на ДСБ Иван Костов. От една страна това играе в полза на Кънев, предвид консервативните гласоподаватели на партията, но има много десни избиратели, които крайно не одобряват бившия министър-председател. От действията на Кънев личат решимостта му по отношение спирането на газовия проект „Южен Поток“ и създаването Национална стратегия за енергийна независимост и сигурност. Кънев е един от създателите на ДСБ, но няма опит в реалната политика. Това е вторият път, в който той се явява на избори за народен представител.

 

vilililkov25 МИР Видин

Вили Лилков

Общински съветник в СОС (1999-2003, 2003-2007, 2007-2011), председател на групата общински съветници на ДСБ (2004-2007). Член на ДСБ – район “Триадица”; председател на Предизборния щаб на Софийската организация на ДСБ.

Физик и политик. Дългогодишен общински съветник, човекът, който преименува градината на паметника на съветската армия, в Княжеска градина. Участвал е многократно в дискусии и телевизионни предавания, в които е защитавал категорично необходимостта Паметника на съветската армия да се демонтира и премести в музей. Застъпник на инициативата за премахване на съществуващия паметник пред НДК „1300 години България“ и възстановяване на паметните плочи на 1-ви и 6-ти полк в почит на над 3000 войници загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Водач е на листата в родния си град. С богат административен и политически опит. Последователен в позициите си. Съжалявам, но освен един стар жълт скандал, свързан с един от синовете му, нищо мръсно, нищо миризливо.

 

41-315x348 9 МИР Кърджали

Корман Исмаилов

Корман Исмаилов е водач на листата на НПСД в Кърджали, както и наскоро избран председател на партията. Естествено, това, което е най-съществено в биографията му е политическата активно в ДПС. Кариерата му там започва през 1997 г., като зам.-главен редактор на вестник „Права и свободи“. През 2006 г. Корман става председател на младежката организация на движението и заема поста до 2009 г. След което настъппва звездния му час като става народен представител на ДПС в 41-втото Народно събрание от листата на ДПС Добрич. Исмаилов няма да се запомни със скандали, но няма да се запомни и с внесени законопроекти в парламента. Исмаилов напуска ДПС през пролетта на 2011 г., след като публично обвинява лидера Ахмед Доган в уронване на престижа и неспазване на устава на партията. Исмаилов се застъпва за Касим Дал, а след това се присъединява към партията му.

 

dim-shishk16 МИР Пловдив

Димитър Шишков

Доц. Д-р Шишков е преди всичко доктор по урология, но името му от край време е намесено в политиката. От части това се дължи на баща му Георги Шишков, който един от основателите на Съюза на демократичните сили. Синът обаче тръгва по друг път и става един от основателите на Българската социалдемократическа партия. През 2012 г. Шишков поема по нов курс, като този път получава ръководни пълномощия върху пловдивската структура на Движение България на гражданите на Миглена Кунева (Пръмова). Шишков не се свързва с никакви скандали.

 

index.php19 МИР Русе

За широката публика лицето на Румен Христов ще бъде запомнено с неуспешната си кандидатура на президентските на избори през 2011 г. Издигнат от „Синята коалиция“ Христов успя да събере едва 65 хил. Гласа или 1,95%. Интересен факт за него е, че Христов е заместник-министър на земеделието в експертното правителство на Любен Беров. Последното бе подкрепено с гласовете на ДПС и БСП, а през 2013 г. Стана обществено достояние, че Беров е бил сътрудник на Държавна сигурност.

 

Image_4273596_12620 МИР Силистра

За повечето симпатизанти на Реформаторския блок вече стана нещо нормално да виждат бивши лица на ДПС в листите на десните. Касим Дал е водач на листата в Силистра. Той е и съпредседател на Народна партия свобода и достойнство. Дал е известен като бившата дясна ръка на Ахмед Доган, с когото той прекаратява политическите връзки в ДПС или поне пре обществото. Дал е деен участник в предшественика на ДПС – Турско национално-освободително движение в България. Последната е нелегална организация в Народна Република България, като основен предмет на дейност е съпротивата срещу насилствения Възродителен процес по преименуване на етническите турци в България. Въпреки че, официалните сведения сочат, че Държавна сигурност разбива организацията, има съмнения, че именно тя е финансирала съществуването й. Аргумент в подкрепа на тази теория агентурното минало на настоящия почетен председател на ДПС Ахмед Доган, който е също сред идеолозите на турското съпротивително движени.
Дал е постоянен критик на Доган от октомври 2009 г., а на 1 декември 2012 Корман Исмаилов Дал учредяват Народна партия „Свобода и Достойнство“.

 

130709083018-460x32523 МИР София

Божидар Лукарски

Може би най-същественото в биографията на Лукарски е поста главен експерт-юрисконсулт в дирекция „Правна“ Агенция за приватизация / Агенция за следприватизационен контрол (1998–2002) Една много важна агенция в тези години. По-късно е главен секретар на район Младост, Столична община (2002–2003), заместник-кмет на район Младост, Столична община (2003–2007), а през 2008 г. става адвокат на свободна практика към Софийската адвокатска колегия.

Член на СДС, Лукарски става през през 1999 г. В периода от 2010 до 2013 година е председател на Контролния съвет на СДС, а на XXI-та Национална конференция на СДС, проведена на 6 юли 2013 година, е избран за председател на партията.

Като председател на СДС, името му бе посочено като основен конкурент на Радан Кънев за оглавяване на Реформаторския блок. Бързите стъпки на ДСБ за провеждане на процедура по избор на председател на коалицията преди парламентарните избори, като че ли подразниха Лукарски и Кунева, които в обща декларация на СДС и ДБГ се обявиха за отлагане на конгреса за избор на председател, тъй като той „ще доведе единствено до конфликти и в последствие по-слаби резултати на вота”. Това боричкане съмнение, че Реформаторският блок е „парцелиран“, колкото и да говорят неговите лидери за единство.

Битката за лидерските позиции в блока ще продължат с нова сила след изборите, когато и парцелите ще бъдат по-ясно маркирани, а явно Божидар Лукарски ще бъде едно от лицата, които ще се борят за позицията „разпределител“.

 

d-r-petar-moskov-shte-se-borya-za-doverieto-na-rusentsi-smireno-no-ubeditelno24 МИР София

Петър Москов

Петър Москов е един от основателите на Демократи за силна България. Той е водачът на Реформаторския блок в един от най-големите избирателни райони – 24 МИР. Въпреки че е член на ДСБ от самото й учредяване през 2004 г. Москов не се е занимавал с реална политика. Неговата дейност е тясно свързана с медицината или по-точно с анастезиологията и интензивно лечени. Затова може да се каже, че неговите компетенции са свързани тясно със здравеопазването. Покрай името на Москов няма намесени скандали, но няма и обществно значими събития в биографията му. Москов залага на семейните си традиици, които са свързани с Атанас Москов, който е брат на неговия дядо. Според непотвърдени данни, поради информационното затъмнение през 1946, Атанас Москов побеждава „вожда“ на НРБ Георги Димитров.

Москов се отличава в политическата надпревара на тези избори с личностната си харизма, която остава скрита поради разпиляната PR-кампания на Реформаторския блок.

Москов има реални шансове да влезе в следващия парламент, тъй като е високо разпознаваем в избирателния район, в който е водач.

 

29 МИР Хасково

Image_4277695_126Станислав Иванов

Най-противоричивият водач от листите на Реформаторския блок е в Хасково. Станислав Иванов е син на дългогодишния хасковски кмет Георги Иванов, който по аналог на бившия варненски кмет Кирил Йорданов, управлява града четвърти мандата и всеки път е издиган от различна формация (първо от СДС, после от партията на Евгений Бакърджиев – сега част от „България без цензура”, после от коалиция с подкрепата на ДПС и най-накрая от ВМРО). Самият Станислав е намесен в афера свързана с ремонт на почивна база „Смокините“, който не е бил завършен. „24 часа“ цитира доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, според който Иванов е получил през своята „АЛФА С“ 86 284  лв. от Община Хасково. Местните структури на ПП „ГЕРБ“ също обвиняват кмета на града в лобизъм, като облагодетелства сина си в обществените поръчки. От „ГЕРБ“ също така твърдят, че Станислав Иванов е искал да участва в изборите за народен предсетавил от тяхната листа, но е получил отказ.

Другото спорно лице е вторият в листата – Стефан Димитров. Той е бившия кмет на Димитровград, както и настоящият председател на общинския съвет на Димитровград. Името на Димитров се свързва с политически туризъм, тъй като е сред учредителите на „Движение България на гражданите“, но и на АБВ, с председател бившия президент на България и бивш агент на Държавна сигурност.

 

6782ad9c2bd7806933929bc07d4a8c1e25 МИР София

Меглена Кунева

Една биография, която задължително трябва да си припомним.

Кунева е родена на 22 юни 1957 г. в София, дъщеря на известния киноактьор Щилиян Кунев (който като студент по право в СУ е бил изпратен в концлагера Белене заедно с баща си — юрист, завършил Сорбоната). През 1981 г. Кунева завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ .  Защитава докторска дисертация в областта на екологичното право. На 5 май 1988 г. Политбюро на БКП взима решение за превръщането на екологията в „национален приоритет” и създава екологична масова организация под егидата на Отечествения фронт, който се ръководи от Гиньо Ганев. В националното радио е сформиран екип, който да „работи по екологични теми”, част от който става и Меглена Кунева, в ролята на радиожурналист. След известно време двамата еколози ще бъдат изпратени от премиера Любен Беров да инспектират една голяма „екологична сделка“  – Концесия в Габон за производство на дървесина, вече известна като „Габонската афера“. От 1991 до 2001 г. работи в Министерския съвет на длъжности от правен експерт до директор на международната дирекция. Във връзка с преговорите за присъединяване на България в ЕС на 16 юни 1993 г. кабинетът “Беров” сключва споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие за заем по т.нар.” Сметка за ядрена безопасност”. Сумата е 24 млн. екю, срещу които страната обещава затварянето на 1-ви и 2-ри блок на атомната централа АЕЦ „Козлодуй“. Меглена Кунева, като юридически съветник на премиера Беров, участва активно в изготвянето на споразумението. Меглена Кунева работи и при правителството на Иван Костов. Дори е директор на “Международна  дирекция” и е в течение на подготвяните и подписани международни документи. Тогава се подписва и т. нар.”Меморандум между Европейската комисия и България”. Правителството обещава вместо до 2010 г., каквото е предварителното становище, България да затвори четири реактора ”в най-ранни срокове”. През юни 2001 г. е избрана за народен представител от листата на Национално движение Симеон Втори (НДСВ), но през август напуска парламента, тъй като е назначена за главен преговарящ на България по присъединяването към Европейския съюз и заместник-министър на външните работи. На 29 май 2002 г. е избрана за първия български министър по европейските въпроси в правителството на Симеон Сакскобургготски. След изборите на 25 юни 2005 г. тя запазва своя пост на министър (без портфейл) по европейските въпроси и в правителството на Сергей Станишев. През октомври 2006 г. Съветът на лидерите на политическите партии от тройната правителствена коалиция я предлага за първи еврокомисар от България, въпреки че вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин обявява, че има и по-достойни кандидатури. Кунева е официално номинирана за еврокомисар от Сергей Станишев на заседанието на Министерския съвет на 26 октомври 2006 г. На 22 януари 2007 г. Меглена Кунева полага тържествено клетва в качеството си на член на Европейската комисия , отговарящ за защитата на потребителите.

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *