Коалицията „Lafka“

0
снимка - Иво Орешков
снимка – Иво Орешков

Може ли някой да направи връзка между подобряването на градската среда, ограниченията в разпространението на тютюневите изделия и експертното сътрудничество между представители на антагонистични политически сили? Може, при това само с един единствен проект, превръщайки изброените каузи в гротеска. Дори беглият преглед на фактите дава ясна перспектива за мащабите, с които организаторите на проекта действат. Координираните действия на изпълнителна и законодателна власт, както и на Столична община, на чиято територия се намира най-големият пазар в страната на тютюневи изделия, дават добра представа за мощта и възможностите на корпорацията, която стои зад процесът „Lafka“.

Миналия октомври станаха известни намеренията за законови промени в два закона, които да доведат до прекратяване на продажбите на тютюневи изделия в търговски обекти като магазини, хипермаркети и бензиностанции и ограничаването на продажбата им само в обекти със специалено разрешително от Агенция „Митници“ или НАП. Промяната беше лансирана от шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев, като наблюдатели единодушно я определиха като облагодетелстваща фирмата за продажба на изделията на Булгартабак „Табак маркет“, която изгражда в редица общини на страната веригата „Lafka“. Междувременно „Табак маркет“ изгражда своите обекти в десетки общини благодарение на привилегироващи я условия в договорите, които сключва със съответните общински власти.

Типичен пример за такова привилигировано третиране е подготвяният от Столична община Конкурс за отдаване на концесия на спирките на столичен градски транспорт. Няколко неща правят веднага впечатление – спирките на София са разделени на 4 района, като само една фирма може да стопанисва спирките в един район. Концесията предвижда правото на концесионера да изгради до 800 будки за продажбата на тютюневи изделия, пакетирани храни и вестници. Освен това бъдещият концесионер трябва да има за последната година минимум 10 млн. лв. приходи от такава дейност. Разбира се, така разписани правилата автоматично изхвърлят от листата на възможните победители всички собственици на дребен бизнес с въпросните стоки. И предопределят победителя като единствен специализирал се в дейностите продажби на тютюневи изделия и вестникоразпространение с такива обороти.

Как е възможно това да се случи? Нали става въпрос за община, управлявана от главната опозиционна сила, всекидневно подлагана на обвинения и интриги от медийните издания на българските собственици на Булгартабак? Конкретните параметри на конкурса са разработени от специална комисия назначена от кмета на София – Йорданка Фандъкова, на 24 октомври 2013 г. и включваща трима представители на ГЕРБ и един на БСП. Предвид тези красноречиви факти влиянието на политико-икономическия картел Цветан Василев–Ирен Кръстева–Делян Пеевски изглежда наистина неограничено. Победоносният ход на проекта „Lafka“ преминава безпрепятствено през контролирани от ГЕРБ и БСП общини – Пловдив, Бургас, Русе, Шумен, Враца и др.

Същевременно съпротивата срещу налагането на монопол в продажбата на тютюневи изделия, пакетирани храни и печатни издания набира сили. В Сливен, подпомогнати от общински съветник от Реформаторски блок, търговците на дребно успяха да окажат ефективен натиск и на сесията от 30 януари не беше гласувано предложението за откриване на 22 обекта „Lafka“. В Бургас местната „Асоциация за защита на дребния и средния бизнес“ внесе жалба в Апелативния съд за спиране на решение на Общинския съвет, даващо зелена светлина за развитие на веригата.

Във фейсбук набира сила групата Аз не купувам от „Lafka“ и членовете й наближават 50 000 души.

Очевидно казусът „Lafka“ се превръща в знаков за българското общество. От една страна става въпрос за бизнес с оборот над 2,5 млрд. лв. годишно само в продажбите на тютюневи изделия на дребно, от друга – едва ли има по-нагъл пример за това как отвъд противопоставянето на парламентарното мнозинство и опозиция двете страни ефективно се обединяват за прокарване на интересите на изявен монопол, без никаква логика извън непосредствената зависимост. Казусът „Lafka“ дава възможност гражданското общество да прояви зрялост и солидарност, разпознавайки и разобличавайки порочната завизимост на политическото представителство от определени икономически сили и тяхното взаимно захранване с власт и богатство. Ефективното противопоставяне на този проект ще даде сили и увереност на гражданското общество, както и обективна яснота върху реалните алтернативи за истинско политическо представителство, което да представлява интересите му.

Публикувано в брой 27 на вестник ,,Протест“

Коментирайте чрез:

Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply

Потвърдете, че не сте робот *